Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

3 1

Sastāvdaļas

  • -6L ūdens
  • -1kg samalts iesals
  • -7g apiņi (es izmantojo Perle, bet var ņemt jebkurus, vienīgi daudzums jāpiekoriģē atbilstoši apiņu stiprumam)
  • -paciņa alus rauga

Pagatavošana

180 min.
  1. Tā kā alus darīšana mājās prasa nelielas sākotnējās investīcijas (filtrēšanas trauku, katlu, spaiņu iegādei), iespējams, tas daudzus attur no domas pamēģināt. Tamdēļ, turpinot KUPLA.LV rakstu sēriju par alus darīšanas metodēm, nolēmu paspēlēties ar katrā virtuvē atrodamiem rīkiem. Mērķis bija uztaisīt alu izmantojot tikai to, kam kārtīga saimnieka/saimnieces virtuvē būtu jābūt atrodamam. Jāpiebilst, ka virsrakstā minētās 3 stundas ir nedaudz pārspīlētas, jo alus ir jāraudzē 2 nedēļas, tomēr pašu vārīšanas procesu man izdevās paveikt 3 stundās.
  2. Šis apraksts nepretendē uz nomināciju “kā pareizi uztaisīt alu”, tas ir jāuztver kā viens no veidiem kā pamēģināt uztaisīt alu neiztērējot naudu inventāram, ja cilvēks nav pārliecināts par rezultātu. Ja vēlaties iedziļināties burvīgajā alus brūvēšanas pasaulē, tad apmeklējiet mūsu forumu, tur ir daudz vērtīgas informācijas un apgrozās daudz izpalīdzīgi cilvēki, kas neliegs padomu!
  3. Sākumā par inventāru.
  4. Minimums ko vajag:
  5. -katls (vismaz 5-6L)
  6. -siets (ja nav, tad tā vietā noteikti var izmantot caurduri ar ieklātu marli)
  7. -5L ūdens pudele
  8. -liela bļoda (jeb otrs katls)
  9. -termometrs (man bija termometrs līdz 120C, taču tagad iedomājos, ka varēju izmantot arī gaļas termometru, ko parasti spraužu cepetī)
  10. -piltuve
  11. Un tad vēl tradicionālās alus izejvielas, kas pagaidām vislētāk nopērkamas pie KUPLAs mājbrūvētājiem (gan jau ka eksperimentam varēs tur arī tos 7g apiņu sarunāt).
  12. -6L ūdens
  13. -1kg samalts iesals
  14. -7g apiņi (es izmantojo Perle, bet var ņemt jebkurus, vienīgi daudzums jāpiekoriģē atbilstoši apiņu stiprumam)
  15. -paciņa alus rauga
    -paciņa alus rauga
  16. Turpinājumā par pašu procesu.
  17. Katlā ielej 4L ūdens un uzkarsē līdz 70C. Pieber klāt iesalu un kārtīgi izmaisa. Pēc tam liek virsū vāku un kārtīgi sasedz ar segu (svarīgi ir lai ūdens un iesala masa (iejava) nezaudētu pārāk daudz sākotnējās temperatūras) un atstāj katliņu uz 60min. Šajā laikā maģiskie ķīmiskie procesi pārvērtīs graudos esošo cieti par cukuru.
    Katlā ielej 4L ūdens un uzkarsē līdz 70C. Pieber klāt iesalu...
  18. Kad 60min pagājušas liekam sietu virs bļodas un nokāšam biezumus. Šķidrumu (misu) lej atpakaļ katlā. Par cik biezumos ir palicis vēl daudz cukura, tad sietā esošajiem biezumiem pa virsu lēnām lej atlikušos 2L ūdens, notecināto šķidrumu (misu) lej katlā un liek uz uguns vārīties.
    Kad 60min pagājušas liekam sietu virs bļodas un nokāšam biez...
  19. Kad misa sasniegusi vārīšanās temperatūru, tad jāuzpasē katls, jo misa sākumā spēcīgi puto un nevērīgam vārītājam katls pārbēgs pāri ar garantiju! Lai tas nenotiktu ir jāmaisa un jānogriež mazāka uguns. Kad putas ir noskrējušas, pieber klāt apiņus un vāra 60min. Vāku pilnībā virsū likt nedrīkst, jo vārīšanas procesā izgaro nevajadzīgi blakusprodukti, kas bojā alus garšu (var uzlikt daļēji, lai mazāk izgaro ūdens, jeb nelikt nemaz).
    Kad misa sasniegusi vārīšanās temperatūru, tad jāuzpasē katl...
  20. Kamēr misa vārās, vajag nodezinficēt traukus (siets, piltuve, raudzējamais trauks), kam būs saskare ar atdzesēto misu. Es parasti izmantoju joda tinktūru izšķīdinātu ūdenī (tējkarote uz 5L ūdens), bet priekš pamēģināšanas var sietu un piltuvi noplaucēt ar verdošu ūdeni.
  21. Kad 60min pagājušas katlu ņem nost no uguns un liek aukstā ūdens peldē. Es to dariju izlietnē, nepārtraukti tecinot auksto ūdeni un ik pa laikam katla saturu apmaisot, lai ātrāk atdziest. Misa jāatdzesē līdz 20-25C. Pēc tam misu, caur sietu, pārlej uz raudzējamo trauku. Pievieno alus raugu, uzliek improvizētu follija korķi (lai rūgšanas procesā radusies gāze tiktu laukā) un raudzē 2 nedēļas istabas temperatūrā.
    Kad 60min pagājušas katlu ņem nost no uguns un liek aukstā ū...
  22. Pēc 2 nedēļu rūgšanas trauku uz diennakti vai divām novieto vēsākā vietā (ledusskapis/balkons/pagrabs), lai raugs labāk nosēžas. Tad prātīgi pārlej pudelēs, pievieno tējkaroti (bez kaudzes (3-5gr)) cukura uz 0,5L alus (lai alus sagāzētos). Pudeles notur nedēļu istabas temperatūrā lai sagāzējas.
  23. Gatavs! Korķē vaļā un dzer slavēdams!
    Gatavs! Korķē vaļā un dzer slavēdams!
  24. Ja kas neskaidrs, tad vienmēr pēc padoma var jautāt mājbrūvētāju forumā http://forums.kupla.lv

Komentāri

SANTINJA 2012. gada 23. augusts 19:18
Interesanti?....cik taadam miestinjam varetu but apm.%?
Ozy 2011. gada 9. decembris 16:21
Jautājums par skalošanu. Vai efektīgāk nav biezumus sabērt katlā, uzliet ūdeni un kārtīgi izskalot?

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Dzērieni