Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Grūdenis jeb grūbu un kartupeļu biezputra

2011. gada 25. oktobris
Foto: Depositphotos.com
Recepte no bērnības lakiem, papildināta.
Pagatavošana
250 min
1. Grūbas noskalo aukstā ūdenī vairākas reizes, līdz ūdens vairs nav duļķains. Var skalot pat kādas 5 reizes. Izskalotās grūbas liek katliņā un aplej ar tīru aukstu ūdeni, ļaujam tām vismaz 2 -5 stundas mērcēties.
2. Pēc tam nokāš grūbas un var vēl vienu reizi noskalot. Tad aplej ar ūdeni un liek vārīties. Kad sāk parādīties pirmie burbuļi, nolej ūdeni un aplej ar pirms tam sagatavotu piena un ūdens maisījumu 1:1. (Bet var vārīt arī tīrā ūdenī.)
3. Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, tos un grūbas aplej ar piena/ūdens maisījumu tā, lai viss būtu viegli nosegts. Vāra, ik pa laikam apmaisot.
4. Kad sāk kārtīgi vārīties, izslēdz uguni (vai - katliņu apsedz ar dvieli (var vēl ar siltu segu) un atsāj uz karstas plīts kādu pusstundu sutināties. Tad liek atkal vārīties uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisot - 10-20 minūtes.
5. Kad šķidrums gandrīz viss jau pazudis, pievieno mazliet sviestu, pieber sāli un izmaisa, pagaida, kamēr izkūst sviests un tad ņem nost no uguns. Un atkal satin katliņu kārtīgi dvielī un segā uz 30 minūtēm.
6. Tikmēr : sīki sagriež sīpolus un liek pannā ar gabaliņu sviesta uz mazas uguns, apcep.
7. Sagriež žāvēto gaļumazos gabaliņos, liek klāt sīpoliem un kartīgi sacep.
8. Pasniedz gaļu liekot uz putras. Var arī iemaisīt iekšā. Dzer klāt paniņas, kefīru.

Labu apetīti!
Foto: Depositphotos.com
Uz augšu