Kūka mazai dāmiņai

2011. gada 16. augusts
Foto: Zaika
Pagatavošana
150 min
1. Biskvīts- olu paka (10 olas) pirms tam kādu laiku jāpatur istabas temperatūrā, lai nav ledusaukstas. Tad ņem 2 traukus. Vienā atdala dzeltenumus, otrā baltumus. Ja kāda ola saplīst, uzreiz jāmet pie dzeltenumiem. Lai baltums putotos ideāli, nedrīkst būt ne kripatiņa dzeltenuma. Traukā, kur dzeltenumi- pieber 1,5 - 2 glāzes cukura, pustējkaroti (šķispnu) sāls, saputo visu, pievieno 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes, samaisa. Ja ir veikala bālās olas, pievieno tējkaroti garšvielu- kurkuma , biskvīts sanāks dzeltens kā ar riktīgām mājas olām būtu cepts (to pašu vari darīt cepot kliņģeri). Tad puto atsevišķi baltumus, kamēr trauku var apgriezt otrādi un nekas netek, nekrīt ārā (cietas putas), tad to visu uzmanīgi iecilā sakultajā dzeltenajā masā (sajauc kopā), un tad caur sietiņu iesijā parastos kviešu miltus - miltus vajadzēs apmēram pusglāzi – miltus iecilā ar putotājkaroti , lai masa pufīga un nesablīvējas (neiesaku maisīt pa apli ar karoti kā pankūku mīklu) Uzkarsē cepeškrāsni uz 185-190 grādi, lej pannā (iesaku uz cepamā papīra, lai ērtāk izņemt no pannas, mazliet lipīga apakša biskvītam) cep, kamēr redzi smuki brūnu virsmu. Apakša būs nedaudz lipīga un liksies kā negatava, bet ja tā ir poraina, viss ok- biskvītam jābūt miklam, nekādā gadījumā sausam. Cep apm. 20-25 min. No šī daudzuma sanāk 2 biskvīta kārtas vidēji biezas, vai 2- riktīgi biezas a4 formāta kūkai. Pildījumam izmantoju putukrējumu, kam nedaudz pievienots ķiršu džems, kā arī nedaudz rums un tīra ķiršu zapte.Kūkas virsmu un sānus apsmērēju ar ābolu povidlu (džema konsistence), visvairāk konditori iesaka lietot aprikožu džemu, jo tas ir lipīgāks un mastikas kārta labāk pielips. Katrā ziņā jādara viss, lai pirms mastikas uzklāšanas vietas, kur var izplūst krēms, putukrējums, būtu apsēpta un nenonāktu saskarsmē ar mastiku.
2. Tagad kārta gatavot pašu mastiku.
3. Zefīra masa: Marshmallow zefīriņi (piem. Haribo) apmēram 150- 200 grami.
4. Zefīrus liec bļodā, pārlej ar 2 ēdamkarotēm eļļas (var jebkādu, bet ieteicams bez izteiktas smaržas vai garšas, vislabāk parasto olīveļļu vai augu eļļu) un uz 40 sek mikroviļņu krāsnī (temperatūra maksimāli augstākā), viņi nedaudz saplaks, izpletīsies un viducīši būs šķidri. Tad ar koka lāpstiņu sāc viņus spaidīt, placināt putriņā, sākumā viss būs nenormāli ķēpīgs un lipīgs, nebaidies, tā jābūt. Pakāpeniski caur sietiņu sijā virsū pūdercukuru (es samalu veselu 1kg cukura paku, un kādi 700g noteikti aizgāja..- skaties, lai nav lieli cukura graudi, tad masa nesanāks supergluda, jo cukurs pēc tam vairs nesadalās. Ar lāpstiņu sākumā mīci, maisi, kamēr masa sāk atlipt no trauka, beigās var ar rokām - masai jāsanāk kā plastilīnam. Ja uzreiz negatavosi (masu var uztaisīt kādam laikam uz priekšu, tā nebojāsies, ja glabāsi pārtikas plēvē vai maisiņā, ledusskapī. Ja uzreiz gatavosi, uz galda uzkaisi pūdercukuru, lai nelīp, un var sākt veltnēt vai lipināt figūriņas. Masai var pievienot visādas speciālās krāsas, bet mājas apstākļos rozā iegūsi ar ķiršu sulu (pietiks pāris pilītes), brūno- ar kakao/šoko pulveri (jābūt ļoti smalkam, bez lieliem graudiem- arī var izsijāt, pirms pievieno, caur sietiņu. vai kapučīno pulveri, vai šķīstošo kafiju, utt...
5. Ņemam mastiku, uz virsmas izsijājam saujiņu pūdercukura un veltnējam līdzīgi kā plānu mīklu.
6. Kad tā ir izveltnēta pietiekošā izmērā, uzmanīgi ņemam aiz stūriem un klājam uz sagatavotās kūkas.
7. Rūpīgi iesaiņojam kūku "paladziņā", negludumus varam pēc tam piesegt ar dekorācijām.
8. Tālāk seko pats vienkāršākais un patīkamākais- dekorējam ar maziem pārsteigumiem- figūriņām un / vai šokolādes konfektēm, šokolādes skaidiņām, u.c.Ja figūriņa smagāka un kūku plānots transportēt, iesaku izmantot stiprināšanai parastos koka izbulīšus (zobu bakstāmos), kā arī, ja kūka pagatavota un plānots pasniegt nākošajā dienā, apsegt figūriņas ar pārtikas plēvi, lai tās saglabā savu mīkstumu, pufīgumu (kā zefīrs) un neapkalst.
Foto: Zaika
Uz augšu