Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Risi ar vistu dārzeņu/karija mērcē

2011. gada 26. jūlijs
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
60 min
1. Vistas filejas pagatavošana
2. Sagatavo marinādi. Sajauc kopā majonēzi, sinepes, kariju, ķiploku, sāli (ja nepieciešams) un var arī pievienot nedaudz oliveļļas.
3. Vistas fileju sagriež strēmelēs vai kubiciņos. Iemarinē iepriekš sagatavotā marinādē un liek ledusskapī uz 20 min (Ļoti bieži lieku uz ilgāku laiku, bet ja nav laika, tad var arī atstāt uz minutēm 10 - 15, taču nebūs tik pikants)
4. Dārzeņi. Pa to laiku, kad vistiņa marinējas var sagatavot dārzeņus. Burkānus ielik nelielā katliņa un vāra kādas 7 - 10 minūtes. Taču ir svarīgi ar nazi pārbaudīt ik pa laikam vai burkāns nav pārāk mīksts. Burkānam ir jābūt nedaudz kraukšķīgam, bet nepārvārītam. Es parasti vāru ar miziņu un vēlāk, kad novāru, miziņu noņemu - tā burkāns labāk saglabā savu garšu un krāsu.
5. Atdzesētu - notīrītu burkānu sagriež kubičiņos. Sagriež arī papriku un sīolu.
6. Vistiņu liek cepties - sautēties pieliekot nedzu oliveļļas (var gan katlā, gan uz pannas, bet tad pannai jābūt dziļākai, jo vistai klāt liksim arī dārzeņus.) Uzliek vāku un vistiņa sāk sautēties savā marinādē. Pieliekam arī sīpolus un cepam 5- 10 minūtes, vai līdz brīdim kad sīpols ir apzeltījies.
7. Liekam klāt papriku un 3 - 4 ēdamkarotes ūdes. Taisam ciet vāku un ļaujam sautēties aptuveni 5 minūtes. Pēc tam liek klāt burkānus un sāli, un sautē aptuveni vēl 5 min. Sautēšanas - cepšanas procesā ir izveidojusies mērcīte/ūdens ar izteiktu karija nokrāsu. Ja ūdens ir par maz tad to var pielikt nedzudz klāt. Kad visi dārzeņi ir gatavi, tad var likt klāt miltus (kuri ir samaisīti iepriekš ar ūdeni). Maisot lejam klāt milt- ūdeni, un sāk veidoties biezāka mērcīte.
8. Var miltus nelikt. Miltu vietā var izmantot arī krējumu (gan saldo, gan skābo) Mērcīte labi garšo arī nepieliekot neko, bet tā būs šķīdra.
9. Rīsu pagatavošana. Es lieku 200 gr rīsu - 400 ml ūdens, t.i, uz vienu glāzi rīsu ir jāliek 2 glāzes ūdens. Uzliekam rīsus, kad sāk vārīties pieliekam sāli pēc garšas un taisam ciet vāku, lai vārās kādas 15 min. Ja rīsi būs gatavi, bet vēl būs nedaudz ūdens, tad tos var atstāt uz kādām 5 - 10 min katliņā apsedzot ar dvielīti.
10. Gatavos rīsus sadala porcijās un aplej ar vistiņu ar dārzeņiem un karija mērcīti. Var arī visu samaisīt kopā un tad pasniegt.
Uz augšu