Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Baklažāni sātīgie

2011. gada 25. jūlijs
Foto: alija asmusa
Pagatavošana
120 min
1. Dārzeņus nomazgā, nosusina.
Foto: alija asmusa
2. Burkānus nomizo, ar mizojamo nazi mizo visu burkānu, sanāk tādas garas, skaistas strēmeles. Var rīvēt, bet nav tā īstā garša.
3. Burkāniem pievieno šķipsnu cukuru, sāki pēc garšas, svaigi maltus piparus, vīna etiķi (citrona sulu, citronskābi, kas nu kuram ir pa rokai). Ar rokām! visu samaisa, liek slogu, lai iemarinējas.
4. Baklažānus sagriež ripās (es nemērcēju, man patīk tas sūrums, tā tak ir baklažānu garša!), apsāla. Cep pannā, liek caurdurī vai uz salvetēm, lai notek liekā eļļa (kuru pēc tam izmantos burkānu, sīpolu, timātu apcepšanai).
5. Uz straujas uguns apcep sīpolus ripās, sāla beigās, lai nepaliem mīksti. Cep maisot uz lielas uguns, sīpoliem jābūt nedaudz apceptiem, skraukšķīgiem, tie nedrīkst būt izjukuši, mīksti. Liek bļodā.
6. Iemarinētos burkānus (vienreiz man tie stāvēja nedēļu, sākumā lietoju kā salātus, palika pāri, izcepu ar baklažāniem) liek uz karstas pannas, maisot strauji apcep. Burkāni tikai "jāaprauj", nav jācep mīksti vai jāsutina. Liek bļodā.
7. Sakarsētā eļļā liek aso piparu (pēc izjūtām, cik asu vēlās), pāris ķiploka daivas, aši apcep, lai aromāti aiziet eļļā. Liel šķēlēs sagrieztus tomātus, cep uz mērenas uguns kamēr tomāti daļēji izjūk, sāla, piparo, var likt citas garšvielas. Sutina minūtes 5-15., beigās pievieno pārējos ķiplokus(es ar nazi saspiežu un sasmalcinu nevis spiežu ar ķiplokspiedi, tā ir labāks aromāts).
8. Ņem trauku, visu kārto kārtām, rūpīgi piespiežot kārtu pie kārtas, lai liekais gaiss iziet, - baklažāni, sīpoli, burkāni, tomāti, pašā augšā ir baklažānu kaŗta un pa virsu tomāti. Atdzesē un tur ledusskapī pat mēnesī un vairāk. Ēdams nākošajā dienā.
9. Sātīgs ēdiens, kas ilgi saglabājas ledusskapī. Lielisks veģetārs ēdiens, bet var pasniegt ar liellopu vai citu gaļu pēc vēlēšanās gan kā piedevu siltajam ēdienam, gan kā auksto uzkodu!
Uz augšu