Sākums > Receptes > Brokastis

Karija maize ar saulespuķu sēklām

2011. gada 17. aprīlis
Foto: Eva Tīfentāle
Pagatavošana
50 min
1. Garda maize, kas lieliski garšos pie saldenas gaļas vai maigiem sieriem.
2. Ko tad katra no receptes sastāvdaļām maizei dod? Cukurs, reaģējot ar raugu, maizei dod pufīgumu, savukārt skābpiena produkti mīklu padara čaganāku. Lai maize būtu mazliet kraukšķīgāka, mīklai pievieno kādas taukvielas – sviestu vai eļļu.
3. Uz darba virsmas izsijā 800 gramus miltu, pieber garšvielu pulverus, cukuru, sāli un sauso raugu. Ar raugu nevajadzētu pārspīlēt, jo tad maizīte nebūs garšīga.
4. Visas sausās sastāvdaļas sajauc kopā, pievieno skābo krējumu un, pamazām lejot klāt siltu ūdeni, sāk mīcīt mīklu. Ūdeni vajag tik daudz, lai veidojas nepieciešamā mīklas konsistence.
5. Kad mīkla gatava, tai var pievienot, ko vien vēlas. Šoreiz faktūras bagātināšanai liksim saulespuķu sēklas. Mīklu kārtīgi samīca, lai izveidojas viendabīga masa.
6. Gatavo mīklu liek palielā bļodā, pārsedz ar tīru dvielīti un atstāj istabas temperatūrā norūgt apmēram pusstundu.
7. Pēc tam mīklu izmīca vēlreiz un izveido maizes formu, kādu vien vēlas. Mīklas virsmā iegriež rieviņas. Tad atkal atstāj mīklu mazliet pastāvēt zem virtuves dvieļa.
8. Kad rievas, kas iegrieztas maizītē, ir atvērušās, tā ir sākusi elpot un gatava cepšanai.
9. Maizi liek cepeškrāsnī, cep 180 0C temperatūrā aptuveni 20 – 30 minūtes.
Uz augšu