Gaļas soļanka

2011. gada 22. marts
Foto: jurka
Pagatavošana
120 min
1. Soļankai labi ir tas, ka zupa ir uztaisāma ar daudzām variācijām un parasti tiek mests iekšā viss, kas ledusskapī aizkavējies. Apkaltusi desai vai sardeles, kam realizācijas termiņu vairs neviens nezin, lai nu kā - jāsāk ar pamatu. Kā jebkurai zupai - vajag buljonu. To derētu vārīt no gaļīgiem kauliem, bet man tādi todien nebija pieejami, tāpēc tika izmantots šķiņķa gabals.
Foto: jurka
2. Gaļu grāpī ar ūdeni un uz uguns, tikām lēnām var visu palēnām sākt griezt.
Foto: jurka
3. Gaļa sāk vārīties un mest putu, to rūpīgi nosmeļ.
Foto: jurka
4. Kad putas vairs nerodas, tad klāt gaļas ūdenim pievieno garšvielas - melnie un smaržīgie pipari, kāds asāks pipars un lauru lapas.
Foto: jurka
5. Kad gaļa sāk iet uz mīksto pusi (apmēram stunda no vārīšanās sākuma) jāliek cepties burkāni un sīpoli, lai paliek caurspīdīgi.
Foto: jurka
6. Tam pa virsu visu gaļas produkciju, ko izdevās atrast ledusskapī - manā gadījumā cīsiņi, 2 veidu desa un kaut kāds kūpinājums.
Foto: jurka
7. Kad tas viss jau mazliet apcepts - pa virsu liek gurķus un turpina maisīt.
Foto: jurka
8. Beigās pa virsu liek mizotos tomātus un sulu un pannā tomātus ar dakšu jāsaspaida. Tad ļauj, lai viss uz mazas uguntiņas sautējas.
Foto: jurka
9. Dažus kartupeļus notīra un sagriež kubiņos, lai gaida savu kārtu.
Foto: jurka
10. Gaļa jau tikām mīksta un to izņem no katla, ļauj atdzist.
Foto: jurka
11. Pēc tam to arī sagriež, es negriezu visu gabalu, bet gan pusi, jo tad būtu pa daudz novārītās gaļas, bet tas jāskatās pēc vēlmēm un gabala lieluma. Es visu veidu gaļu liku vienādās apmēram proporcijās, lai nekas nebūtu nospiedošā vairākumā.
Foto: jurka
12. Tad visu grāpī iekšā un lai vārās minūtes 25 - 40, jālūko, kad burkāni un kartupeļi labā mīkstumā. Kad laiks pagājis, tad zupā iekšā citronu sulu (es uz ~4 litru grāpi ņēmu pusi citrona) un olīvas, jāļauj drusku sakosties un var likt uz šķīvja. Dekoram noder kāds zaļums un citrona pus šķēlīte. Klāt iet arī krējums.

Labu apetīti!
Foto: jurka
Uz augšu