Sākums > Receptes > Zupas

galonka + bonusszupa

2011. gada 7. marts
Foto: jurka
Pagatavošana
180 min
1. Citu reizi gribās pie alus kādu sātīgu zaceni un tad nāk talkā poļu ēdiens - galonka, gards, lēts, bet samērā laikietilpīgs paēdiens. Nepretendēju uz autentiskumu, bet poļos ēstā garšo ļoti līdzīgi.
Foto: jurka
2. Visupirms jāliek novārīties kāju, klāt neko citu vēl neliekam.
Foto: jurka
3. Rodas lērums putu, kuras jānosmeļ gana rūpīgi.
Foto: jurka
4. Kad jaunas putas vairs nerodas, tad jāņem ārā kāja un jāpakasa ar nazi āda un jānoslauka salvetē tas, kas nāk nost. Putaino ūdeni ārā un izskalot katlu.
Foto: jurka
5. Jaunu ūdeni klāt un atkal jāliek kāju vārīties uz stundu pusotru vai divām, tas atkarīgs no kājas lieluma. Tagad klāt sāli, lauru lapas, kādu smaržīgo piparu un ko nu citu sirds kāro. Kad laiks pagājis, tad kāju ņemam ārā un sagatavojam iepazīstināšanai ar garšvielām.
Foto: jurka
6. Man patīk šajā brīdi kāju mazliet apslacīt ar vīnu, šoreiz mūsu pašu ražojuma rabarbers. Ar to apslaku, tad asā mērce, vēl mazliet sāls un tikko malti pipari.
Foto: jurka
7. Paliek pāri buljons un te pamostas latvietis praktiskais un tādu mantu ārā liet negrib, tātad taisīsim zupu vēlāk. Tikām jāsagatavo cepeškrāsns, lai uzsilst līdz 200 grādiem pēc vecā nebēdņa Celsija skalas.
Foto: jurka
8. Kāju iekšā uz minūtēm 20.
Foto: jurka
9. Jau redzams, ka sākusi apbrūnēt un tad ar veiklām kustībām jāiesmērē virskārta ar sviestiņu, lai smuka garoziņa sanāk.
Foto: jurka
10. Nu lūk, labu labā alus zacene gatava, var, protams, bez alus, bet ar sautētiem kāpostiem vai vārītu kartupeli, garšīga ir arī nākamajā diena atdzisusi, ļoti labi tad garšo ar mārrutkiem.
Foto: jurka
11. Tālāk jāķeras pie zupas, šoreiz tā būs skābu kāpostu, bet var jau taisīt jebkuru citu, kurai galvenais uzsvars nav uz gaļu - biešu un citas tādas. Sākumā jāapcep sīpols un burkāns, kas sagriezts nelielos gabalos. Ko liekam no galonkas palikušajā buljonā un lai lēnām sildās.
Foto: jurka
12. Klāt mazliet kūpinājuma, jo galīgi bez gaļas ar īsti nebūs lāgā.
Foto: jurka
13. Tagad klāt skābētus kāpostus un lai vārās minūtes 40mit, citam vēl tīk klāt likt kartupeļus vai grūbas, bet es šoreiz atturējos. Un lūk - zupa gatava.
Foto: jurka
Uz augšu