Harčo (ხარშო)

4 1

Sastāvdaļas

  • 800 g liellopu gaļas
  • 3 l ūdens
  • 0.5 glāzes rīsu
  • 4 vidēja lieluma sīpoli
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1 pētersīļa sakne
  • 1 lauru lapa
  • 10 piparu graudi
  • 0.5 glāzi sagrūstu valriekstu
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu zaļumu
  • 1 tējkarote kaltēta bazilika
  • 0.5 tējkarotes sarkano piparu
  • 0.5 tējkarotes kanēļa
  • 0.5 glāzes granātābolu sulas vai tikpat tomātu pastas
  • Hmeli-suneli vai adžika
  • 5 daiviņas ķiploku
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu kindzas zaļumu
  • 0.5 ēdamkarotes sasmalcinātu seleriju lapu
  • Sāls
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana

120 min.
  1. Lasot nesabaidieties - tāda lielāka pēršanās ir tikai pēdējā pusstundā!;)
  2. 800 g liellopu gaļas sagriež +/- plaukstas (neskaitot pirkstus!) lieluma gabalos, aplej ar 3 l ūdens, vāra 1,5 stundas.
  3. Tad gaļu izņem, buljonu izkāš, ieber tajā 0,5 glāzes noskalotu rīsu, sāla pēc garšas, kad uzvārās, saliek gaļu atpakaļ. (lieki teikt, ka es izņemšanu-kāšanu-ielikšanu neveicu, tikai piebēru rīsus).
  4. Pēc 10 minūtēm pievieno 4 vidēja lieluma sīki sagrieztus sīpolus, kas apcepināti eļļā ar 1 ēdamkaroti miltu; sarīvētu pētersīļa sakni; lauru lapu un 10 saspiestus piparu graudus (es iemalu ar dzirnaviņām). (Precizēju: ar miltiem kopā cep tikai sīpolus!)
  5. Pēc 5 minūtēm pieber 0,5 glāzi sagrūstu valriekstu (tb tos riekstus vai nu sagrūž piestā, vai arī ietin pārtikas plēvē un ar mīklas rulli izrullē tādos kā rupjos miltos).
  6. Pēc 5 minūtēm pievieno 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu zaļumu; 1 tējkaroti kaltēta bazilika; 0,5 tējkarotes sarkano piparu; 0,5 tējkarotes kanēļa. Pielej arī 0,5 glāzes granātābolu sulas vai tikpat tomātu pastas, ieber hmeli-suneli vai adžiku.
  7. Pēc 5 minūtēm noņem no uguns, pievieno 5 kārtīgas daiviņas izspiestu ķiploku, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu kindzas zaļumu un 0,5 ēdamkarotes sasmalcinātu seleriju lapu.
  8. 5 minūtes ļauj nostāvēties zem vāka. Un tad ēd - ar lielo karoti!;)
  9. P.S. Kļūdaini tiek uzskatīts, ka harčo gatavo ar aitas gaļu. Patiesībā gruzīnu valodā šīs zupas nosaukumu izrunā ka "haršo" - nosaukums cēlies no "dzrohas horci haršot" (govs gaļas virums), tātad pamatā vienmēr bijusi liellopu gaļa.:)

Komentāri

Agris 2015. gada 21. novembris 17:42
Iznaca loti labi. Vai nav mazliet cita variācija ar skābu gurķi tomātu vietā? Paldies!
Imants 2015. gada 8. februāris 11:17
Izklausās ļoti garšīgi. Šodien nomēģināšu...
Modris 2014. gada 25. jūlijs 16:13
To es saprotu,kārtīgi aprakstīts. Tikai nostāvēties jāļauj vismaz 15min, jo pēc 5 minūtēm mēli apdedzinās,nav taču tāds bads ka tā jāsteidzās.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Zupas