Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Vecmāmiņas kotletes ar griķiem un salātiem

2010. gada 5. decembris
Foto: Anna
Kad biju maza mans vectētiņš slimoja ar diabētu. Vecmāmiņa viņam centās pagatavot pēc iespējas veselīgāku ēdienu, protams, arī garšīgu. Viņa gāja uz bibliotēku un meklēja informāciju dažādās grāmatās (tad jau internets vēl nebija pieejams).

Tajos laikos daudzus produktus nemaz tā nevarēja viegli nopirkt. Diabēta slimniekiem tad ļoti ieteica ēst griķus. Tos varēja nopirkt tikai ar ārsta recepti vai arī reizēm tirgū.

Nezinu vai tā nejaušība vai arī tiešām veselīga uztura rezultāts – bet tagad vectētiņš vairs ar diabētu neslimo. Asins analīzes perfektas, asins spiediens perfekts. Viņam šogad jau palika 74 gadi.

Ar diabētu vairs neviens manā ģimenē neslimo – bet garšīgo kotlešu recepti lietoju vēl šodien.
Pagatavošana
60 min
1. Gaļu samaļ (Drošāk pašam samalt nevis gatavot no gatavās maltās gaļas, kur nevar zināt - kas īsti samalts). Sīpolu, ķiploku sasmalcina. Gaļu, biezpienu, sīpolu, ķiploku, olu un garšvielas samaisa un samīca viendabīgā masā. Masai ļauj 30 min. ievilkties. Veido nelielas kotletītes, liek uz plāts, kurai uzklāts cepamais papīrs un cep gatavas cepeškrāsnī 200ºC līdz gaļa gatava (aptuveni 25 min).
2. Pagatavo griķus: 400 ml vārošā ūdenī (sāls pēc garšas) ieber griķus un vāra uz nelielas uguns 10 min. Katliņu noceļ no uguns, sasedz ar frotē dvieli un ļauj 10 minūtes nobriest. Beigās iemaisa ½ tējkaroti sviesta.
3. Burkānus sarīvē. Kāpostu sagriež. Sajauc ar eļļu un pārkaisa ar zaļumiem.
4. Kārtojam visu uz šķīvja (20 cm diametrs ēdiena izvietojumam): ½ šķīvja salāti (0,5 MV), ¼ šķīvja kotletītes (0 MV), ¼ šķīvja griķi (3 MV).
5. Labi garšo kopā ar glāzi kefīra (0,5 MV).
Uz augšu