Beuf a la bourguignonn (liellops burugundiešu gaumē)

3 1

Sastāvdaļas

  • 100 g bekona (drīkst žāvētu, cauraugušu cūkgaļu)
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1.3 kg liesas liellopu gaļas, sagrieztas 4x4cm kubiciņos
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • Tējkarote sāls
  • ¼ tējkarotes piparu
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 3 glāzes sarkanvīna (jauna)
  • 2 -3 glāzes liellopu buljona
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 2 daiviņas smalki sakapātu ķiploku
  • ½ tējkarote timiāna
  • Lauru lapa
  • 3 – 4 mazi sīpoliņi, apbrūnināti
  • 400 g svaigu sēņu, apbrūninātu sviestā
  • Pētersīļu zariņi

Pagatavošana

240 min.
  1. Cauraugušajai gaļai noņem ādu, sagriež gaļu sloksnītēs, 5cm garumā. Novāra gaļu 1,5l ūdens, apmēram 10 minūtes. Nokāš, nosusina.
  2. Noregulē cepeškrāsni uz ~230 grādiem, apcep uz vidēji lielas uguns bekonu, lai tas apbrūninātos – apmēram 2 – 3 minūtes.
  3. Nosusina liellopu gaļu papīra dvielītī (nenosusināta gaļa tik labi neapbrūninās), apcep uz labi sakarsētas pannas, turpat, kur iepriekš tika apcepts bekons, lai apbrūninās visas maliņas.
  4. Pievieno bekonam. Tajos pašos taukos apcep dārzeņus (burkānu un sīpolu) līdz vieglam brūnumam.
  5. Liellopu gaļu un bekonu ievieto sautējamajā katliņā (vēlams dziļā, jo porcija ir liela), sajauc ar sāli un pipariem. Nedaudz pārkaisa ar miltiem, ‘’uzkrata’’, lai milti pārklāj visu gaļu, vēlreiz uzbirdina miltus.
  6. Neapsedzot katliņu, ievieto gaļu uzkarsētajā cepeškrāsnī uz četrām minūtēm. ‘’Uzmet’’ augšā gaļu (nedaudz samaisa, lai apakšā esošā gaļa uznāk virspusē) un pacep cepeškrāsnī vēl četras minūtes. Izņemot katlu, noregulē cepeškrāsni uz ~150 grādiem.
  7. Sajauc vīnu ar buljonu, pārlej pāri gaļai tā, lai tā ir tikko nosegta. Pievieno tomātu pastu, ķiplokus, garšvielas un bekona ādiņu. Uz plīts noregulē augstāko uguni un panāk vārīšanos. Uzliek vāku katliņam, novieto sakarsētās plīts zemākajā nodalījumā. Noregulē karstumu tā, lai šķidrums lēni vārītos. Pagatavošanas laiks – 2,5 līdz 3 stundām. Gaļa ir gatava, kad dakša viegli atdala gaļas strēmelītes.
  8. Kamēr gatavojas gaļa, sagatavo sēnes un sīpolus.
  9. Kad gaļa ir mīksta, nokāš sautējamā katliņa saturu citā katliņā, kuram pa virsu uzlikts siets (gaļa nonāk sietā) . Izmazgā sautējamo katliņu un atkal ievieto tajā nokāsto gaļu. Pārklāj apceptos sīpolus un sēnes pāri gaļai.
  10. Nosmel taukus no iegūtā buljona, vairākas reizes to uzvārot, mēģinot pēc iespējas vairāk nosmelt. Mērces konsistencei jābūt vidēji biezai, lai iemērcot karoti, tā pilnībā pārklājās, taču pilnībā notek. Ja sanākusi par plānu, strauji nogriež uguni. Ja par biezu – iemaisa pāris tējkarotes buljona. Rūpīgi pārbauda garšvielu daudzumu. Pārlej pāri gaļai ar sēnēm.
  11. Pasniegšanai uzreiz – sagatavoto ēdienu vēlreiz uzvāra, sajaucot mērci ar gaļu. Pasniedz sautējamajā katliņā. Pasniedz ar kartupeļiem, rīsiem vai nūdelēm.
  12. Franču kulinārijas leģendas Džūlijas Čaildas recepte.

Komentāri

vineta 2010. gada 7. decembris 21:28
paldies par labojumu... lai visiem ņam ņam
vineta 2010. gada 6. decembris 13:35
Džūlijas Čaildas receptes ir interesantas, bet piedodiet neticu, ka gaļa jāliek cepeškrāsnī uz 450 grādiem.... nu piedodiet. maizi cep 250, bet gaļutādos grādos dedzina... priekš kam tad vēl apcept +http://www.youtube.com/watch?v=ozRK7VXQl-k filmā šī ir vienīgā recepte, kas sadeg;)

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni