Franču ābolu pīrāgs

2010. gada 2. novembris
Foto: Zane
Pagatavošana
120 min
1. Mīklas pamatnes sagatavošana:
2. Bļodā ~ 3 min. ar mikseri lēnā ātrumā sajauc sviestu ar cukuru.
3. Pievieno olas un kuļ, kamēr izveidojas krēmīga masa.
4. Ar lāpstiņu vai koka karoti iecilā miltus un cepamo pulveri. Pēc tam ar mikseri masu sakuļ kopā (aptuveni 2-3 minūtes).
5. No mīklas masas izveido bumbu, ietin to maisiņā un liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām, maksimums 2 nedēļām.
Foto: Zane
6. Pirms pīrāga cepšanas izņem mīklu no ledusskapja un ļauj tai atsilt līdz istabas temperatūrai.
7. Izrullē mīklu cepamās formas izmēros. Sarullē mīklu un tad izrullē pāri cepamajai formai. Tādā veidā vieglāk to vienmērīgi un nesabojājot ieklāt veidnē.
Foto: Zane
8. Ieliek ledusskapī.
9. Pīrāga pildījuma pagatavošana:
10. Mannu vai kukurūzas miltus atšķaida ar 120 ml piena.
11. Citā bļodā lej atlikušo pienu, olu, olas dzeltenumu un vaniļas ekstraktu. Maisa kamēr viss sajaucies vienmērīgi. Tad šo masu liek sildīties.
12. Kad piena, olu masa ir uzsilusi līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno atšķaidīto mannu. Turpina sildīt un maisa, līdz masa kļūst viendabīga un lēnām satumējas, iegūst pudiņa konsistenci.
13. Noliek malā atdzist.
14. Ābolus nomizo un sagriež tik smalkās šķēlītēs, cik iespējams.
15. Izņem mīklas pamatni no ledusskapja un ieklāj tajā iegūto pudiņu aptuveni 3 mm biezā kārtiņā. (Iespējams pudiņa masa paliks pāri, tad to var uzglabāt vēl ~ nedēļu un pa to laiku vēl vienu pīrāgu izcept).
16. Kārto vienu pie otras plānās ābolu šķēlītes.
17. Pārslaka tās ar izkausēto sviestu un pārkaisa ar cukuru.
18. Liek iepriekš līdz 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 50-60 min. Līdz virskārtiņa viegli brūna un cukurs karamelizējies.
19. Lai labi garšo!
Uz augšu