Mandeļu cepumi

2010. gada 12. oktobris
Foto: Lelde Kāle
Pagatavošana
40 min
1. Sviestu sasilda līdz istabas temperatūrai, tad bļodā mīca līdz iegūst krēma konsistenci. Pūdercukuru izsijā un sajauc ar sviestu. Olu sakuļ, pusi (¼ olas, ja taisa 1 porciju) pievieno sviestam, ar roku labi samaisa, pievieno atlikušo olu, ar roku labi samaisa. Bļodas malas kārtīgi notīra, visu masu sabīda kopā (vislabāk izmantot gumijas lāpstiņu).
2. Pievieno citrona mizu, iesijā miltus, vaniļas cukuru un sāli. Mīklu nemīca, bet maisa ar pirkstiem, līdz sastāvdaļas ir sajauktas tiktāl, ka izveidojušās drumstalas, ko var sabīdīt kopā vienā gabalā. Nav jābūt viendabīgai mīklai, jābūt “drumstalu kamolam”!
3. Mīklas kamolu liek uz (marmora) darba virsmas. Sākot no vienas malas ar plaukstas pamatni prom no sevis mīklu “izsmērē” uz darba virsmas. Savāc visu atkal kopā. Ja mīkla vairs nav drumstalaina, tad smērēšana nav jāatkārto. Ja drumstalaina, tad izsmērē vēlreiz. Kad gatava, iemaisa mandeles. Ļoti svarīgi – nedrīkst mīcīt, jo tad no miltiem izdalās glutēns un cepumi būs cieti. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē, liek uz stundu ledusskapī.
4. Mīklu ar rulli drusku izdauza vai ar rokām pamīca, līdz pietiekami mīksta lai varētu izrullēt. Izrullē 2..3 cm biezu un 6 cm platu gabalu/desu (tas aptuveni būs gatavo cepumu izmērs, var taisīt mazākus). Ietin pārtikas plēvē, liek saldētava, līdz mīkla cieta.
5. Cepeškrāsni sakarsē uz 180°C.
6. Mīklas desu ar labu (bet plānu) nazi sagriež 5mm šķēlēs, liek ar atstarpi uz cepamā papīra uz pannas, cep 15 minūtes.

Lai labi garšo!
Uz augšu