Sākums > Receptes > Brokastis

Gurjevas biezputra (krievu virtuve)

2010. gada 29. augusts
Foto: Zulfija
Pagatavošana
80 min
1. Oriģinālā recepte: Riekstu sagatavošana. Notīrītus riekstus aplej ar karstu ūdeni uz 2-3 min. Tad notīra ''ādiņas'', nožāvē un saberž piestiņā un pielej pa 1 tējk. silta ūdens uz katru 1 ēdamkaroti sasmalcinātu riekstu.
2. Piena plēvīšu sagatavošana. Pienu ielej plakanā traukā (piem. pannā) un uzliek uz plīts. Sagaida, kad pienam sakarstot izveidojas cieta plēvīte un uzmanīgi to noņem. Plēvīti liek uz atsevišķa šķīvja. Pienu turpina karsēt un gaida nakamo plēvīti. Tā savāc 12-15 plēvītes.
3. Mannas putras sagatavošana. Ar atlikušo pienu izvāra pabiezu mannas putru (ar cukuru), kurā pēc uzvārīšanas iemaisa sagatavotos riekstus (pāris tējkarotes atstāj putras pārkaisīšanai), sviestu un maltās garšvielas.
4. Gurjevas putras sagatavošana. Nepiedegošā pannā ar augstām malām, vai cepamajā veidnē ielej sagatavoto mannas putru 0,5-1cm biezumā. Uz šī slāņa uzliek piena plēvīti. Nākamo mannas kārtu lej mazliet plānāku (plānāku par 0,5 cm), un atkal pāri tai liek piena plēvīti. Priekšpēdējo mannas putras slāni pārklāj ar pāris ēdamkarotēm ievārījuma un pārkaisa ar malto zvaigžņu anīsu. Pēdējais virsējais slānis var būt gan mannas slānis, gan plēvīšu slānis (nav stingri noteikts, ka tam jābūt vienam vai otram). Sagatavoto veidni liek uz 10 min. iepriekš labi sakarsētā cepeškrāsnī un uzliek vismazāko uguni (lai neatdziest). Pēc izņemšanas no krāsns pārlej ar pāri palikušo ievārījumu un sasmalcinātajiem riekstiem. Uz galda liek tajā pašā traukā, kurā biezputra tika cepta.

Liela ķēpa, bet ideāls iznākums :)

Labu apetīti!
Uz augšu