Mājas alus no miežu iesala

5 1

Sastāvdaļas

  • 35 L ūdens
  • 5 kg gaišais iesals
  • 30 gr rūgtie Magnum apiņi
  • 20 gr aromātiskie Traditional apiņi
  • Raugs Safbrew S-33
  • Pārcukurošana
  • Iejauc pie 50C
  • Paceļ uz 62C uz 30 min
  • Paceļ uz 70C uz 30 min
  • Paceļ uz 78C un notecina
  • (Šī ir tikai viena no miljoniem recepšu, ja grib vienkāršāk, tad 62C un 70C vietā var izmantot tikai vienu pauzi pie 65C uz 60minūtēm)
  • Apiņi
  • Rūgtie Magnum 30gr vāra 45min
  • Aromātiskie Traditional 20gr vāra 5min
  • Plānotais sākuma blīvums 1060
  • 3.5 Izejvielu kopējās izmaksas 3,50LVL

Pagatavošana

360 min.
  1. INVENTĀRS
  2. Pirmkārt jau vajadzīga plīts un katls vārīšanai.
  3. 40L emaljēto katlu, kā šis, Latgalītē var nopirkt pa 5lvl lietotu, vai 15lvl jaunu.
  4. Lai atdalītu šķidrumu no iesala ir vajadzīgs trauks filtrēšanai.
  5. Šajā gadījumā tā ir siltumkaste ar krānu, kā filtru izmantojot santeknikas šļauka, kurai izrauts gumijas vidus, atstājot tikai sietveidīgo apvalku.
  6. Lai tādu uztaisītu vajag siltumkasti, ½ collīgo krānu, santehnikas šļauku (tā gan ir cinkota, tamdēļ labāk būtu pameklēt no nerūsējošā tērauda) un kapara vai nerūsējošā tērauda pāreju, lai vienā galā var uzskrūvēt krānu, bet otrā šļauku, pie kam garāku nekā siltumkastes sienas biezums.
  7. Nogriež gabalu šļaukas, pie savienojuma gala ar celtniecības fēnu, vai uguni pasilda un pa otru galu velk ārā gumijas vidu. Nogriezto galu aizloka ciet.
  8. Siltumkastē izurbj caurumu, pēc iespējas tuvāk dibenam. Ieliek pāreju, ārpusē pieskrūvē krānu, iekšpusē trubu.
  9. Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.
  10. Lai missu atdzesētu ir vajadzīgs dzesētājs.
  11. Šajā gadījumā izmantota lokanā kapara apkures caurule.
  12. Jāatrod kāds apaļš priekšmets (tāds lai lien potenciālajā katlā) un uzmanīgi ap to ir jāapliec kapara caurule. Jādara patiešām ir lēnām un prātīgi, jo bez speciāla valcējamā aparāta viņai ir tendence aizlocīties ciet.
  13. Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.
  14. Fermentācijas trauks ar hermētisku vāku un caurumu, kur iespraust hidroslēdzi.
  15. Var nopirkt specializētajos veikalos, kas tirgo plastmasas izstrādājumus. Protams var dabūt arī visos mājas vīna veikalos, bet cena būs gandrīz x2.
  16. - termometrs
  17. - lāpstiņa maisīšanai
  18. - hidrometrs
  19. - siets
  20. - hidroslēdzis
  21. - dezinfekcijas līdzeklis (šajā gadījumā joda šķīdums)
  22. Lēti hidroslēdži ir DEPO. Jods aptiekā. Lāpstiņa un siets jebkurā lielveikalā. Hidrometru un termometru var nopirkt mājas vīnu veikalos. Termometrs būtu vēlams vismaz līdz 100C grādiem. Pērkot hidrometru jāpievērš uzmanība kādās mērvienībās ir skala. Vīna veikali parasti tirgo ar „Plato” skalu, bet alus receptēs parasti norāda „Specific gravity”. Protams internetā var atrast konvertācijas rīkus, bet labāk un lētāk pasūtīt no e-bay pareizo.
  23. IZEJVIELAS
  24. Gaišais iesals.
  25. Latvijā dabūt praktiski nav iespējams un vietās kur tirgo, cenas ir
  26. nereāli augstas. Pašlaik lētāk var dabūt Lietuvā, jeb pasūtīt
  27. internetā.
  28. Apiņi.
  29. Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.
  30. Raugs.
  31. Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.
  32. PROCESS
  33. Uzkarsē 15L ūdens līdz 52C grādiem.
  34. Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.
  35. Kārtīgi izmaisa.
  36. Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.
  37. Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem
  38. Ņem nost no uguns, sasedz ar segām, vai biezām jakām un notur 30 minūtes.
  39. Svarīgi lai šajā laikā masa pēc iespējas mazāk zaudētu temperatūru.
  40. Kad 30 minūtes pagājušas, tad katlu liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot paceļ temperatūru uz 70C grādiem.
  41. Pēc tam ceļ nost no uguns, sasedz un notur vēl 30 minūtes.
  42. Kamēr gaidam, uzliekam sildīties atlikušos 20L ūdens. Vajag uzsildīt līdz 80C grādiem.
  43. Kamēr gaidam, tikmēr sajaucam ½ korķīti joda ar 5L ūdens un dezinficējam fermentācijas trauku, sietu un hidroslēdzi.
  44. Svarīgi ir rūpīgi visu dezinficēt, kam būs saskare ar topošo alu, lai nepieļautu nevēlamu baktēriju klātbūtni.
  45. Kad 30 minūtes pagājušas liekam katlu uz uguns un maisot uzkarsējam līdz 78C grādiem.
  46. Pēc tam masu pārlejam filtrēšanas traukā, uzliekam vāku un noturam 10-20 minūtes. Tas vajadzīgs, lai smagākās daļiņas nosēstos un izveidotu filtrēšanas slāni.
  47. Sākam tecināt. Sākumā šķidrums (misa) tecēs duļķaina, taču pēc pāris litriem nodzidrināsies. Kad misa ir nodzidrinājusies, tad duļķaino ielejam atpakaļ filtrēšanas traukā.
  48. Kad tecēšana ir palikusi lēnāka vai praktiski apstājusies, tad lejam klāt ūdeni, ko pirms tam uzkarsējām līdz 80C grādiem.
  49. Svarīgi ir to darīt lēnām un prātīgi, pēc iespējas mazāk sajaucot iesalu, kas izveidojis filtrēšanas kārtu.
  50. Var uz iesala uzlikt šķīvi un liet ūdeni uz šķīvja.
  51. Kad misa notecināta, tad liekam uz uguns un vāram.
  52. Kad misa sākusi vārīties, tad liekam klāt rūgtos apiņus. Vāram 40 minūtes.
  53. Pēc tam liekam katlā dzesētāju (lai dezinficētu) un aromātiskos apiņus. Vāram 5 minūtes.
  54. Slēdzam klāt dzesētājam aukstu ūdeni un cirkulējam, kamēr misa atdzisusi līdz ~20 grādiem. Ik pa laikam pamaisam, lai dzesēšana notiktu ātrāk.
  55. Pēc tam caur sietu lejam fermentācijas traukā.
  56. Pieliekam klāt raugu.
  57. Pamēram misas blīvumu pirms rūgšanas un pirms pudeļošanas. Pēc tā varēs izrēķināt alkohola daudzumu.
  58. Uzliekam hidroslēdzi un raudzējam 2 nedēļas pie 15C–24C grādiem.
  59. PUDEĻOŠANA
  60. Ar joda un ūdens maisījumu rūpīgi dezinficējam pudeles, korķus, trubiņas, rokas u.t.t. ar vienu vārdu sakot visu, kam būs saskare ar alu.
  61. Katrā pudelē ieberam tējkaroti cukura (bez kaudzes), jeb iemetam mazo cukurgraudiņu. Tas vajadzīgs, lai alum būtu gāze.
  62. Lejam pudelēs.
  63. Korķējam ciet.
  64. Nedēļu noturam pie 15C–24C grādiem, lai alus „uzgāzējas”.
  65. Pēc tam prom uz pagrabu vai ledusskapi vēl vismaz nedēļu nogatavoties. Jo ilgāk stāvēs, jo gardāks paliks... :)

Komentāri

Jānis 2014. gada 22. jūnijs 13:14
Meklēju,kādu knifu atrast māju alus darīsanā,pēc sentēvu metodes,bet diemžēl nekā.Būs vien jāiztiek ar savā laikā noskatīto alus raudzēsanas metodi.Droši,ka neko labā
ku še neatrast.
Un tā ir pavisam vienkārša.Sadiedzē pagrabā uz klõna miežus iesalam,tad tos kaltē saulē vai pirts augšā uz sieta.Tad samaļ ar veclaiku rokas dzirnavām rupju malumu.Ber tecināmajā kubulākuram dibenā pie vienas malas ir izurbts caurums,kuru aizbāž ar garu tapu ap kuru piesieti rudzu vai kviešu salmi.Vēl kubula dibenā tiek ieliktas koka redeles uzkurām izklāj vēl kaltētas apīņu stīgas.Uzber iesalu un lej kublā karstu ūdeni,bet tas nevar būt vārits.Tiklidz uzsit pirmo burbuli no plīts nost.Kubulu parsedz ar audumu.Tura kadu pusstundu ,tad tapu ver valā lai pa tecināmo caurumu misa tek mažā strūklā.Kad notecināts pievieno raugu un raudzē istabas temperetūrā apmēram diennakti.Ja ar krūzīti parvelkot alus virsmai un putas nesakļaujas alus ir gatavs.Kāš un lej mucā pievieno pavisam mazliet cukuru putai un
alens 2013. gada 10. aprīlis 09:37
prieks par to ko dari. taa turpinaat
labais 2013. gada 2. janvāris 18:10
Tie kuri ir apmierināti ar LV veikalos pirktajiem aliem, dzeriet uz veselību, ja jums garšo tad ok. bet kurš nav apmierināts iesaku izmēģināt, nenožēlosiet.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji. Spied šeit, lai autorizētos.

Dzērieni

Jaunākās receptes