Mājas Jāņu siers

3 1
Mājas Jāņu siers
Foto: Depositphotos.com

Sastāvdaļas

  • 1 kg biezpiena
  • 5 l piena (jo treknāks, jo labāk)
  • 50 g sviesta
  • Ķimenes
  • Sāls
  • Citronu sula vai citronskābe
  • Ja gribas: zaļumi (timiāns, baziliks, koriandrs, dilles u.c.)

Pagatavošana

40 min.
  1. Uzkarsē pienu līdz aptuveni 95 grādiem, nepārtraukti maisot pievieno biezpienu. No biezpiena skābuma pamazām atdalās sūkalas. Ja tas nenotiek, var pievienot papildus skābumu – citronu sulu vai citronskābi (pavisam nedaudz).
  2. Kad sūkalas pilnībā atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, nolej sūkalas un visu masu nokāš sietā.
  3. Sajauc ķimenes un sāli.
  4. Katlā izkausē sviestu.
  5. Liek masu atpakaļ katlā, sajauc ar sviestu un ķimeņēm -sāli. Ja garšo, klāt var likt arī timiānu, baziliku vai citus garšaugus.
  6. Karsē līdz masa kļūst viendabīga un staipīga, mazliet līdzīga gumijai. Ja karsēsiet mazāku laiku, siers būs irdenāks, ja ilgāku – cietāks.
  7. Pēc tam masu ieklāj marlē vai dvielītī un liek ledusskapī zem sloga, piemēram šķīvja. Visabāk, ja šķīvis vai dvielītis, ko uzklājat virsū ir sarkanā krāsā – jo saka, ka tad siers labāk sanākot.
  8. Lai gatavošanas prieks un labi garšo!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

KRISTA KOCIŅA 2016. gada 16. jūnijs 09:11
Cik ilgi jātur SIERS LAI BŪTU GATAVS
Dagnija 2012. gada 15. jūnijs 14:57
Gatavoju mazākā piena daudzumā, 2-3 l piena (nevajag tik lielu katlu, bet iegūtā siera daudzums nemainās!), nelietoju skābi; biezpienu pievienoju 40-50 grādus karstam pienam; beigās pielieku 2-3 olas, lai iznāk dzeltens. Nokāšu linu drāniņā, jo sietam un marlei svaigā siera masa spiežas cauri.
Lolitai 2011. gada 27. jūnijs 08:32
Atvainojos-jāņu!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Uzkodas