Vecmammas piparkūkas

2009. gada 31. decembris
Foto: Ieva Kulpe
Pagatavošana
180 min
1. Katliņā dedzina 300 g cukuru, maisot ar koka karoti.
2. Atsevišķā traukā uzvāra 0.5l ūdeni. Uzvārīto ūdeni lēnām lej sadedzinātajā cukurā un ar karoti maisa. Ūdens jālej lēnām un pa daļām, jo tas lēkā pa gaisu.
3. Pēc tam cukurūdenī liek sviestu, maisa līdz sviests izkūst. Noregulē zemāku temperatūru plītij un tad iesijā miltus (apmēram 0.5 kg) un kārtīgi samaisa. Tad mīklu atdzesē lidz 60 grādiem.
4. Skābajā krējumā iemaisa sodu, visas garšvielas (sasmalcinātas) un iemaisa mīklā. Tad iemaisa olas, atlikušo cukuru. Miltus mīca, cik var iemīcīt, kamēr mīkla vairs neķeras pie rokām. Lai labāk varētu samīcīt, pievieno 2 ēdamkarotes eļļu.
5. Vislabāk ir, ja ļauj mīklai kādu nedēļu pirms cepšanas pastāvēt ledusskapī, lai ievelkas.
6. Cepšana: izrullē plānu kārtiņu un spiež formiņas. Var rotāt ar riekstiem (lazdu, valriekstiem, indijas riekstiem un mandelēm) vai ierullēt mīklā sarīvētu šokolādi.
7. Cep 160 grādos, līdz gatavas. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no biezuma.
Foto: Ieva Kulpe
8. Labu apetīti!
Uz augšu