Ķirbja maize

2009. gada 18. oktobris
Foto: Edīte Kauce
Pagatavošana
180 min
1. Ķirbi sagriež nelielos kubiņos. Katlā uzvāra vieglu sālsūdeni, tajā vāra ķirbi ~ 20 minūtes, kamēr tas mīksts. Ķirbi nokāš, neizlejot vārīšanās ūdeni. Ķirbi saspaida ar dakšiņu vai sablenderē putriņā, tai ļauj atdzist. Kamēr ķirbis vārās, bļodā izsijā miltus un sajauc ar 2 TK sāls. Nomēra 60 ml vārīšanās šķidruma, tajā iedrupina raugu, ļauj 5 minūtes pastāvēt. Pievieno šķidro medu, izmaisa, līdz raugs un medus izkusis. Miltos izveido padziļinājumu, tajā lej izšķīdināto raugu un ķirbja biezeni.Mīca, kamēr izveidojas lipīga masa. Ja šķiet, ka mīkla ir par cietu, pievieno nedaudz ķirbja vārīšanās šķidruma. Mīklu liek uz miltiem apkaisītas virsmas un mīca ~ 10 minūtes, līdz izveidojas gluda, elastīga mīkla!!! Nesteidzies bērt klāt vēl miltus, ja šķiet, ka mīkla par mīkstu! – mīcīšanas laikā milti briedīs, tāpēc rezultāts var izrādīties par cietu!!!Mīklu liek bļodā, apsedz ar tīru dvielīti un liek siltā vietā rūgt. Raudzē apmēram 90 minūtes, kamēr mīklas apjoms divkāršojies. Mīklu vēlreiz izmīca un raudzē vēl 10 minūtes. Ar miltainām rokām no mīklas veido garenu kukulīti. Kukulīti liek uz cepešplāts, kas apklāta ar cepamo papīru. Uzsedz atkal dvieli un raudzē siltā vietā ~ 1 stundu.Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem.Bļodiņā sakuļ olas dzeltenumu ar pienu, ar maisījumu apsmērē uzrūgušo kukuli. Ar rievotu nazi slīpi iegriež kukulīti. Apkaisa ar ķirbju sēklām Cep karstā krāsnī ~ 40 minūtes. Ja garoza kļūst par tumšu, apklāj ar alumīnija foliju vai cepamo papīru. Gatavību nosaka, paklauvējot pa kukulīša apakšu, - gatavai maizītei skaņa ir tāda kā uzsitot pa dobu priekšmetu. Maizi izņem no krāsns un ļauj uz režģa atdzist.
Uz augšu