Paelja

2009. gada 14. augusts
Foto: Artūrs Dedzis
Šajā izpildījumā būtu ļoti, ļoti tuvu Valensijas Falle svētku variantam.
Bet vēlvienreiz - pat Spānijā dažādos reģionos paeljas receptes ir ar dažādām niansēm, domāju, ka tas ir tikai normāli, ja cilvēks Latvijā pielāgo recepti savam variantam un iespējām!
Un ja pavisam plaši skatamies - kas ir paelja? Ēdiens kas gatavots paeljas pannā un nosaukts pannas vārdā, tātad, iespējams, ka simtiem gadu atpakaļ vispār visa lielā ģimene sanāca vienkārši kopā un pannā tika likts, kas vien ķēķī bija - medījumu gaļa, zivis un citas jūras veltes, vistas gaļa, dārzeņi, rīsi utt., kā rezultātā radās paelja, ko pazīstam tagad.
Pagatavošana
45 min
1. Paelja (paella - spāņu val.). Tradicionāls spāņu ēdiens, kuru gatavo paeljas pannā (kā manā foto), ja nav iespējas pie šādas pannas tikt, iesaku izmantot, piemēram wok pannu, vai kādu citu dziļu un lielu pannu.
2. Sīpolu sagriež mazos kubiciņos, ķiploku smalkās šķēlēs un liek cepties uz pannas kopā ar vistas (vai truša) gaļu olīveļļā, fileja sagriezta nelielos gabaliņos, savukārt kājas, spārni un šķiņķi - veseli (vislabāk iepriekš 30 min cepti cepeškrāsi). Pievieno sāli un piparus pēc nepieciešamības. Apcep vistu un liek klāt rīsus. Ļauj rīsiem uz brīdi uzkarst un ievilkt vistas un sīpolu/ķiploku aromātu. Buljonam jābūt uzkarsētam un tam jāpievieno safrāns. Ja nav safrāns, tad rīsiem (nevis buljonam) pievieno kurkumu, kas dos dzelteno krāsu. Tad sāk pa glāzei pievienot buljonu, bet ne visu uzreiz - tikai tā, lai rīsi būtu viegli buljonā un to vāroties uzsūktu. Šādi ik pa laikam pievienojot buljonu, procesu turpina 10 minūtes, līdz rīsi gandrīz gatavi. Pievieno paprikas pulveri un zaļos zirnīšus (var būt arī saldētie), un cep vēl pāris minūtes. Tad pievieno sakapātus pētersīļus un jūras veltes, apmaisa, uzliek vāku (ja lielā panna, tad apklāj ar follijas loksnēm) un uz lēnas uguns pasautē 5 minūtes. Pasniedz pannā. Dekorē pannu citrona daiviņām, kuras izmanto, ēdot jūras veltes!
3. LABU APETĪTI!
Foto: Artūrs Dedzis
Uz augšu