Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Gardā grieķu jērgaļa

2009. gada 24. marts
Foto: Sinita Pāruma
Pagatavošana
90 min
1. Iemarinē jēra gaļas gabaliņus, labāk tādus ar visu kauliņu - stilba, pleca gabaliņus. Saliek gabalus bļodā, aplej ar eļļu, uzspiež svaigu citronu, pieber mazliet sāli, piparus, garšvielas. Patur kadu stundu, bet var turēt arī ilgāk, kaut dienu, nekas nenotiks.
2. Apcep jēra gaļas gabaliņus, liek cepešbļodā. Pārlej ar pāri palikušo marinādi, var pieliet nedaudz baltvīna. Tikai nevajag pārspīlēt, lai ēdiens nav par skābu.
3. Ja jēra gaļas mazāk, var pielikt jebkuru citu gaļu, arī tā pieņems jēra gaļas garšu.
4. Pa virsu klāj apceptus sīpolus. Ja vēlas, var arī citus dārzeņus - kartupeļus, baklažānus, papriku u.c., kas nu kuram garšo.
5. Apsedz ar mīklas cepurīti. Tai ņem pāris lielas saujas miltu, ūdeni, eļļu - samīca un plāni izrullē, klāj nu jau pilnajai cepešbļodai pāri kā vāciņu. Var nelikt pāri mīlku, bet vienkārši bļodas vāku, bet tad garša nebūs tik piesātināta.
6. Liek cepeškrāsnī un cep ap 200 grādu temperatūrā pusotru stundu vai ilgāk - tas atkarīgs, cik laba bijusi jēra gaļa. Jo ilgāk sutināsies, jo gaļa būs mīkstāka.
7. Šādu jēra gaļu ēd pat tie, kas parasti no tās izvairās. Priekam var uzaicināt draugus, atdarīt laba vīna pudeli vai izdzert to pašu baltvīnu, ko lējāt klāt gaļai.
Uz augšu