Sākums > Receptes > Uzkodas

Baklažānu rullīši ar siera/dārzeņu pildījumu

2009. gada 20. februāris
Foto: Liāna
Pagatavošana
30 min
1. Vispirms vēlos brīdināt- šī nav diētiska uzkoda, piekrītu, ka " baklažāns + eļļa = mīlestība" :)) Tomēr ir arī labā ziņa- ēdiens ir sātīgs- viens/divi tādi rullīši pamatīgi aizsit kuņģi uz ilgu laiku :))
2. Nākamais- mizot vai nemizot baklažānus? Laikam jau atkarīgs no sezonas- no tā, vai miziņa ir mīksta vai nav. Ziemā nopirktajiem miza ir pacieta, rullējot lūzt, bet arī ar visu mizu gatavotie garšo ļoti labi :))
3. Baklažānus nomazgā (ja nepieciešams- nomizo) un sagriež plānās, garenās strēmelēs.
4. Strēmeles iemērc koncentrētā pasiltā sālsūdenī un vēl arī slogu virsū uzliek, lai visas strēmeles ir zem ūdens. Tur kādas 10-15 min., lai baklažāns atdod savu sīvumu (otrs variants, kā tikt vaļā no sīvuma- katru strēmeli apbērt ar sāli un paturēt zem sloga, tad noskalot).
5. Kamēr baklažāni "atsīvojas", gatavo pildījumu:
6. Smalki sagriež sīpolu;
7. Tomātu sagriež (tādu, kam bieza miza, patur verdošā ūdenī un tad nomizo);
8. Burkānu nomizo un sagriež sīkāk, pēc tam kopā ar attīrītām ķiploka daiviņām un nedaudz eļļas sasmalcina blenderī;
9. Atsevišķi blenderī sasmalcina sieru;
10. Ja nav blenderis/smalcinātājs, ķiplokus nāksies sīki sagriezt, burkānus sarīvēt uz smalkās rīves, bet sieru var sarīvēt arī uz rupjās rīves.
11. Liek kopā pildījumu: uz sakarsētas pannas lielā eļļas daudzumā vispirms apcep sīpolu, tad pievieno burkānu un ķiplokus (nedaudz pasautē, īpaši jau, ja burkāni ir rīvēti), tad pievieno tomātu, atkal pasautē. Noņem no uguns, iejauc sieru un kārtīgi izmaisa. Izliek bļodā, pievieno sāli un piparus.
12. Var iztikt bez majonēzes, vai arī to aizstāt ar kādu kausētu/svaigo sieru, krējumu utt.- ko vien garšas kārpiņas tajā mirklī uzskata par pareizu :)) To pašu varu teikt arī par zaļumiem- vasarā, kad dobe lekni zaļa, būtu grēks iztikt bez tiem, bet ziemā, kad "viss tik dārgs, viss tik dārgs..." :)) Protams, zaļumi pirms pievienošanas smalki jāsagriež.
13. Baklažānu strēmeles izņem no sālsūdens un kārtīgi nosusina (es to daru papīra dvielī);
14. Liek uz labi sakarsētas pannas lielā eļļas daudzumā (baklažāniem traki patīk eļļa, ja tās ir maz, nebūs tik garšīgi...) un apcep no abām pusēm smuki brūnas.
15. Tin rullīšos (vislabāk rullēt, kamēr vēl baklažāns nav atdzisis), tātad: vienā strēmeles galā liek pildījumu un satin rullī (var atspraust ar zobbakstāmo kociņu).
16. Pasniedz atdzisušus (vai vismaz padzisušus), bet man vislabāk garšo otrajā vai pat trešajā (ja paliek pāri) dienā :))
17. Lai labi garšo!!!
Uz augšu