Sushi rolls

2008. gada 6. novembris
Foto: Laima Kalniņa
Pagatavošana
60 min
1. • Sagriež sushi pildījuma sastāvdaļas tievās strēmelēs.
2. • Rīsus liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un ar rokām maigi mazgā rīsu graudiņus, nolej ūdeni un lej atkal tīru iekšā. Tā vairākas reizes, kamēr ūdens vairs neiekrāsojas no rīsiem un izskatās dzidrs. Notecina ūdeni no rīsiem.
3. Pievieno ūdeni tā, lai attiecība rīsiem un ūdenim būtu 1:1. (Tātad, ja bērāt 3 krūzītes rīsu, tagad pievienojiet 3 krūzītes ūdens.) Uzliek katlam vāku un liek vārīties, un nevienu pašu reizi nemaisa!!! Rīsi būs gatavi, kad viss ūdens būs iztvaikojis pilnībā. (Ar irbulīti nedaudz katla maliņā parušinot rīsus, var paskatīties, vai ūdens arī apakšā ir iztvaikojis.)
4. • Kamēr rīsi vārās, jāsagatavo rīsu etiķa maisījums. Katliņā ielej 1/3 krūzītes rīsu etiķi, 2 tējk. cukura un 1 tējk. sāls. Karsē tik ilgi, līdz cukurs un sāls izkusis. Nedrīkst vārīt.
5. • Gatavus rīsus noņem no plīts un izliek koka bļodā, iemaisa rīsu etiķa maisījumu. Ar koka lāpstiņu maisa rīsus un vienlaicīgi vēdina ar vēdeklīti, lai rīsi padziest. Siltiem rīsiem pārklāj dvielīti, lai „turās siltums”.
6. • Bambusa paliktnīti rullēšanās virzienā uz augšu, liek uz galda, uz tā nori lapu ar spīdīgo pusi uz augšu un vienmērīgi klāj rīsus plānā kārtā. Augšējo malu apm.2cm platumā vēlams atstāt neapklātu, lai rullītis pēc tam labāk turas kopā. Uz rīsiem klāj pildījuma strēmeles, sastāvdaļas kombinējot pēc izvēles, piemēram, Filadelfijas siers + lasis + salāti; majonēze + krabji + avokado; gurķis + lasis + krabis + lociņi, u.tt.
7. Lapu ar rīsiem un sastāvdaļām ar bambusa paliktnīša palīdzību sarullē strēmelē. Lapas ar rīsiem neapklāto daļu var nedaudz samitrināt ar ūdeni, tad tā labāk pielips rullītim.
8. • Ņem aukstā ūdenī iepriekš noturētu asu nazi (jo aukstāks tas būs, jo labāk griezīs) Rullīti griež vispirms uz pusēm, saliek abas daļas kopā, tad sagriež vienādās pārējās daļās. (Ja ņēmāt veselu nori lapu, nepārgrieztu uz pusēm, rullis diametrā būs diezgan liels un jāsagriež būs 8 gabaliņos. Ja gatavo no uz pusēm pārgriezta nori, parasti sanāk 6 sushi gabaliņi.)
9. Kad rīsi izklāti uz nori lapas, to var arī apgriezt otrādi un sastāvdaļas klāt uz nori puses, nevis rīsiem, tad sarullē un rulli, ar rīsiem ārpusē, var apviļāt sezama sēkliņās vai ikros, tad sagriezt.
10. • Sushi ēd, pamērcējot sojas mērcē un vasabi pastā, ik pa laikam atsvaidzinot garšas kārpiņas ar marinētu ingveru.
11. Iesaku vēl pirms gatavošanas noskatīties vismaz šos 3 video: http://www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw
12. http://www.youtube.com/watch?v=T9hVp4Sd9NU&feature=related
13. http://www.youtube.com/watch?v=6nFNjG9DzqE&feature=related
Uz augšu