Sākums > Receptes > Deserti

Torte = dāmu kaprīze

2008. gada 30. oktobris
Foto: Elita
Pagatavošana
1 min
1. katliņā ieliek sviestu, medu un sodu un uz nelielas uguns karsē kamēr veidojas zeltainas putas.nedaudz atdzesē.
2. sakuļ olas diezgan labi-lai veiidojas viendabīga dzeltena masa kopā ar ½ glāzi cukura.
3. )sakulto olu lej klāt pie atdzesētām medus sviesta putām, pievieno atlikušo cukuru un visu kārtīgi samaisa.
4. šo trauku liek uz ūdens peldes un pieber klāt 1 glāzi miltu, kārtīgi samaisa.pēc brītiņa pieber klāt vēl glāzi miltu un atkal visu samaisa.
5. uz tīra galda vai darba virsmas uzber atlikušos miltus, nedaudz tos veidojot kā bļodiņu lai būtu apkārt valnītis un lej silto mīklu iekšā. kārtīgi izmīca, mīkla nedrīkst lipt pie rokām, ja miltu par maz, pieber vēl klāt.mīca tik ilgi kamēr paliek spīdīga un kad paglauda ar plaukstu-tā viegli slīd tai pāri. konsistence apmēram kā piparkūku mīklai.tad sarulle garā desiņa un sagriež 6-7 vienādos gabaliņos.
6. lai neatdzistu pārāk ātri pārsedz ar tīru dvielīti. ņem pa vienam gabaliņam un izrullē ļoti plānu plāksnīti( veltnējiet apaļīgā formā , būs vieglāk izgriezt,es parasti jau laikus piemēru katla vāciņu un veltnēju nedaudz lielāku).liek uz pannas kuru pirms tam paberat ar miltiem(liekos miltus kad esat vienmērīgi izbārstījuši noberat nost), un cep 180-200 grādos zeltainu.kā gatava-izslidina uz galda un kamēr karsta izgriež apaļu.( katla vāks virsū un ar nazīti apkārt).viss kas paliek pāri jums noderēs garnēšanai.tā dara ar visiem gabaliņiem. cepjas ātri-spēsiet tik rullet nākamo.es parasti darbojos ar divām pannam un mīklu taisu ar dubulto porciju jo no kūkas nepaliek nekas pāri.
7. )nu viens darbiņš izdarīts. ņemat tik to krējumu skābo un kuļat -cenšos pirkt 35 % , kuļas ļoti labi.ja ir šaubas par skābo tad var ņemt saldo-PĒRLI arī 35 % pusi uz pusi ar skābo un 1 glāzi cukura. tad uz galda klāju vai nu cepamo papīru 2 kārtās vai folliju. liek pirmo ripu un smērē ar sakulto krējumu,uzber smalki sakapātas melnās plūmes(neberat pārāk biezi). tad ripiņu virsū un atkal sakulto krējumu un riekstus, atkal nākamā ripa un vienā kārtā var ielikt sarkano jāņogu želeju.ja krējumiņš notek-nekas pat labāk.ja kūka pašķība jums ir atgriezumi-regulējiet to ieliekot starp ripu malām no sāniņa kādu gabaliņu.tagad kad visas kārtas sasmērētas un saliktas augšu un sānus nosmērē ar pari palikušo krējumu.ja neliksiest briesmīgi biezu kārtu pa vidu ripām-ar šo krējuma porciju jums pietiks.
8. jo būsiet plānākas ripiņas izrullējuši-jo garšīgāka kūka jums sanāks.tgad ņemat atgriezumiņus un kā nu kuršs vēlas-vai nu ar stampiņu saspaidat, vai ar pirkstiņiem sadrupinat(es parasti vecajā labajā gaļas mašīnā samaļu),un noberat kūkas sānus.virsiņu rotājāt ar riekstiņiem un melno plūmju gabaliņiem. vasaras laikā katrā kārtā lieku vienu pie otras zemeņu šķēles.augšiņu ar un noleju ar jau sākušu cietēt kādu augļu želeju.vislabāk garšos nākamajā dienā-tāpēc cenšaties to pagatavot dienu pirms viesībām.
9. kūka kas attēlota foto ir gatavota no dubult porcijas sastāvdaļām jo ar vienu porciju-visiem nepietiek...:) visiem labu apetīti un lai veicas pagatavošanā..!!!!
Uz augšu