Zemeņu klimpas

2005. gada 27. maijs
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
35 min
1. Sagatavo zemenes klimpām. Atlasa 4-5 lielākās ogas, nomazgā un ar dakšiņu saspaida kopā ar 2 ēdamkarotēm cukura, cenšoties panākt viendabīgu putru. Atstāj uz 15 minūtēm ievilkties.
2. Gatavo mērci. Katliņā ielej nedaudz vairāk par litru ūdens, un liek vārīties. Atlikušās ogas nomazgā, pārgriež mazākās uz pusēm, lielākās četrās daļās un liek iekšā verdošā ūdenī. Pievieno 2 ēdamkarotes cukura un krustnagliņas. Vāra uz mērenas uguns 10 minūtes.
3. Gatavo klimpas. Pievieno zemenēm, kuras sajauktas ar cukuru un gaida savu kārtu, 1 olu un sakuļ. Pievieno sauju miltu un atkal rūpīgi sakuļ. Mīklai jābūt vidēji mīkstai, tā lai apgriežot karoti, tā nepilētu, bet arī nekristu uzreiz nost no karotes. Ar tējkarotes galiņu ņem mazas mīklas piciņas un liek verdošajā kompotā. Vāra apmēram 5 minūtes uz vidēja uguns, kamēr visas klimpas uzpeldējušas un pagaršojot klimpu nejūt miltus.
4. Pabeidz vārīt. Pagaršo mērces saturu un, ja jūt, ka nepieciešams garšai kāds skābumiņš, pievieno citrona sulu pēc savas gaumes.
5. Krūzītē izšķīdina 2 tējkarotes kartupeļu miltu vai kukurūzas cietes ar 3 - 4 ēdamkarotēm ūdens. Maisot katliņa saturu, ielej iekšā izšķīdināto cieti. Vāra vēl 1 - 2 minūtes. Zemeņu klimpas ēd atdzesētas, tad tās ir garšīgākas.

Lai labi garšo!
Uz augšu