Bezdelīgu ligzdas

2005. gada 11. aprīlis
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
1 min
1. Sagatavo malto gaļu. Bļodiņā sarīvē kartupeli un 1/2 sīpola. Pēc tam pievieno malto gaļu, pēc garšas pieber sāli un hmeļi-suneļi (var aizvietot ar melnajiem vai smaržīgajiem maltajiem pipariem). Kārtīgi izmīci.
2. Vāri mērci. Smalkās šķēlēs sagriez atlikušo sīpolu. Uzkarsē eļļu pannā, liec iekšā sīpolu un sagrieztos tomātus un uz vidējas uguns apcep, kamēr tomāti ir pusmīksti. Pēc tam liec klāt rīvētus burkānus un pielej nedaudz ūdens (aptuveni glāzi vai nedaudz vairāk, ja burkāni ļoti lieli). Dārzeņu maisījumam jābūt pabiezas putras konsistencē. Pieliec pusi no paredzētajām garšvielām un sutini uz vidējas uguns 10 minūtes. Pēc tam pievieno krējumu vai pienu un atlikušās garšvielas. Sutini vēl 5 minūtes. Mērci izliec no pannas atsevišķā traukā.
3. Veido ligzdas. Sagatavoto malto gaļu sadali četrās daļās un izveido bumbiņas. Ar pirkstu kauliņiem bumbiņās izveido iedobumus. Vārītās olas pārgriez uz pusēm šķērsām (nevis gareniski). Olu pusītes liec maltās gaļas iedobumos ar dzeltenumu uz leju. Sacel malto gaļu apkārt olai tā, lai var redzēt tikai nedaudz baltuma.
4. Cep un pasniedz. Sagatavotās bezdelīgu ligzdas liec padziļā sakarsētā pannā (sausā) ar vāku. Pārlej gatavo dārzeņu mērci (dārzeņus saliec tieši uz ligzdām). Uzliec pannai vāku un sutina uz vidējas uguns 5-7 minūtes.
5. Pasniedz ar kartupeļiem vai rīsiem, pārlejot tos ar dārzeņu mērci.
Uz augšu