Baltā mēles mērce

3 1

Sastāvdaļas

  • Sakotnējai mēles vārīšanai
  • Mēle liellopu vai cūkgaļas (3-4 gb.)
  • Ķiploks (4 daiviņas)
  • Sāls
  • Mērcei
  • Sīpols (1 gb.)
  • Milti (mazliet mazāk par ēdamkaroti)
  • Piens (300-350ml)
  • Krējums (200g)
  • Nesamalti melnie pipari
  • Lauru lapas
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana

1 min.
  1. Sakotnējā mēles pagatavošana mērcei (līdz ~ 2h):
  2. Mēli ierīvē ar sāli un saspiestu ķiploku. Liek vārīties katliņā ar ūdeni, tā lai krietni nosedz.
  3. Varīšanas ilgums atkarīgs no tā, vai mēle ir cūkas vai liellopa, bet aptuveni 2h. Mēle gatava kad, piem., iedurot ar dakšiņu tā ir mīksta cietākajā galā. Tad to patur aukstā ūdenī, lai vieglāk noņemt ādu.
  4. !!! Noteikti neizliet ūdeni, kurā mēles vārījās, tas noderēs mērcei, kā arī no tā var pagatavot lielisku darzeņu zupu, tikai pievienojot tam dārzeņus!!!
  5. Mērces pagatavošana (15 min.):
  6. Uz pannas apcep sagrieztu sīpolu. Var arī bez sīpola. Pievieno šķēlītēs sagrieztu mēli, melnos piparus, sāli, pāris lauru lapas. Pielej nedaudz to buljonu, kurā sākotnēji varījās mēle, lai ir šķidrumiņš, kur mēles gabaliņiem karsēties. Pārāk ilgi nesautē, jo mēle jau tā ir mīksta (līdz 10 min.). Ja šķidrums, kurā mēle karsējās par daudz, to var noliet. Tālāk atsevišķā trauciņā nedaudz miltus sajauc ar aukstu ūdeni un vienmērīgi iemaisa mērcē, uzkarsē uz mazas uguns līdz mērce kļūst biezāka. Tad pievieno pienu tik daudz, cik daudz mērci un cik šķidru vēlas. Kad mērce sāk burbuļot (t.i. pievienotais piens uzvārījies) pievieno bagātīgi krējumu un pavāra uz lielākas uguns vēl pāris minūtes.
  7. Pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem.
  8. * Mēli parasti novāru iepriekšējā dienā, lai nākamajā dienā sanāk ātrās pusdienas :)

Komentāri

imants ciemins 2010. gada 16. jūnijs 12:02
Vai sito gan vajadzetu izmeginat... a bebra mele neder, nav man cukas?

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni