Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Baltā mēles mērce

2008. gada 4. maijs
Foto: Anete Pūpola
Pagatavošana
1 min
1. Sakotnējā mēles pagatavošana mērcei (līdz ~ 2h):
2. Mēli ierīvē ar sāli un saspiestu ķiploku. Liek vārīties katliņā ar ūdeni, tā lai krietni nosedz.
3. Varīšanas ilgums atkarīgs no tā, vai mēle ir cūkas vai liellopa, bet aptuveni 2h. Mēle gatava kad, piem., iedurot ar dakšiņu tā ir mīksta cietākajā galā. Tad to patur aukstā ūdenī, lai vieglāk noņemt ādu.
4. !!! Noteikti neizliet ūdeni, kurā mēles vārījās, tas noderēs mērcei, kā arī no tā var pagatavot lielisku darzeņu zupu, tikai pievienojot tam dārzeņus!!!
5. Mērces pagatavošana (15 min.):
6. Uz pannas apcep sagrieztu sīpolu. Var arī bez sīpola. Pievieno šķēlītēs sagrieztu mēli, melnos piparus, sāli, pāris lauru lapas. Pielej nedaudz to buljonu, kurā sākotnēji varījās mēle, lai ir šķidrumiņš, kur mēles gabaliņiem karsēties. Pārāk ilgi nesautē, jo mēle jau tā ir mīksta (līdz 10 min.). Ja šķidrums, kurā mēle karsējās par daudz, to var noliet. Tālāk atsevišķā trauciņā nedaudz miltus sajauc ar aukstu ūdeni un vienmērīgi iemaisa mērcē, uzkarsē uz mazas uguns līdz mērce kļūst biezāka. Tad pievieno pienu tik daudz, cik daudz mērci un cik šķidru vēlas. Kad mērce sāk burbuļot (t.i. pievienotais piens uzvārījies) pievieno bagātīgi krējumu un pavāra uz lielākas uguns vēl pāris minūtes.
7. Pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem.
8. * Mēli parasti novāru iepriekšējā dienā, lai nākamajā dienā sanāk ātrās pusdienas :)
Uz augšu