Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Jērs ar ātro dārzeņu ratatouille - lieliskas vakariņas diviem

2008. gada 21. jūlijs
Foto: simors
Pagatavošana
180 min
1. Recepte domāta vakariņām divām personām. Īpaši - ja ir noskaņojums uz romantisku vakaru divatā ar restorāna cienīgu maltīti. Par ēdiena sagatavošanu jāsāk domāt jau iepriekšējā dienā. Vispirms jāsagādā divas jēra kājiņas (var nopirkt lielajos „Hipermākertos”, protams, var meklēt arī tirgū). Tad pagatavo mazu marinādīti. Sasmalcina vienu ķiploka daiviņu, lapiņas no diviem rozmarīna kātiņiem, tad to visu saspaida kopā ar trim ēdamkarotēm olīveļļas, tējkaroti sāls un ēdamkaroti balzamiko etiķa (ja nav, var pievienot ēdamkaroti sarkanvīna). Marinādi spēcīgi ierīvē jēra kājiņās un atstāj uz nakti.
2. Piecas stundas pirms vakariņu sākuma ņem pannu, iesmērē to ar nelielu daudzumu olīveļļas, liek uz pannas jēra kājiņas un krāmē to cepeškrāsnī. Cep 80 (tieši 80, nevis 180! :) ) grādos piecas stundas. Cepšanas laikā kājiņas var pāris reizes aplaistīt ar šķidrumu, kas izdalās no gaļas, vai, ja nekas neizdalās (kas ticamāk), pirmajā reizē uzliet katrai kājiņai pa ēdamkarotei sarkanvīna.
3. Kad līdz vakariņu sākumam palikusi stunda, nomizo baklažānu, krusteniski iegriež, noblanšē un nomizo tomātus, nomizo kabaci un izņem tam sēklas. Visus dārzeņus sagriež aptuveni 2x2cm gabalos. Uz pannas uzkarsē olīveļļu, apcep tajā uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un vienu rozmarīna zariņu, tad arī baklažānus un tomātus. Samazina liesmu, uzliek vāku, sautē aptuveni pusstundu – jāskatās, lai dārzeņi būtu pavisam mīksti, uz izjukšanas robežas. Sasmalcina estragonu, baziliku, pētersīļus – daudz, kārtīgu zaļumu kaudzi. Dārzeņiem uz pannas (bet ne vairs uz uguns) pievieno zaļumus, melnos piparus, sāli (pēc garšas), sarkanos piparus (aptuveni tējkaroti, bet uzmanāmies!). Visu kārtīgi sacilā kopā ar pannas lāpstiņu, kamēr masa ir gandrīz kā biezenis, tomēr labi izšķirami arī atsevišķi dārzeņu gabaliņi.
4. Viss. Uz skaistiem šķīvjiem liek pa jēra kājiņai un dārzeņu sautējumu. Bagātīgi pārkaisa ar zaļumiem. Klāt piedzer sausu sarkanvīnu. Labi derēs kāds austrāļu „Shiraz”. Lai jums jauks vakars!
5. P.S. Problēma varētu būt tikt pie svaiga estragona. Tas šad un tad ir nopērkams dārgāko ķēžu pārtikas veikalos, var meklēt arī tirgos un dārzos. :) Ja tomēr neizdodas to dabūt, tad jāpievieno aptuveni tējkarote paciņās nopērkamā kaltētā estragona jau dārzeņu sautēšanas laikā. Bet svaigais variants noteikti ir daudz pārāks!
Uz augšu