Sākums > Receptes > Uzkodas

Dzintara ikri (kupečeskaja ikra)

2008. gada 13. jūnijs
Foto: Egons
Pagatavošana
20 min
1. Ikru maisiņus sadala 1-2 cm gabaliņos un ieliek caurdurī ar acīm ne mazāk kā 3mm. Uzliek katlam (no 2,5 L/NE alumīnija). Otrā, apmēram tikpat lielā ielejam VĀRĪTU, atdzesētu ūdeni. Lej ūdeni uz ikriem aktīvi maisot (var ar putojamo). Ūdens aizskalos caur caurdura acīm atdalījušos ikrus apakšējā katlā. Tā kā ne visi ikri ir aizskalojušies, uz tukšā katla liek caurduri, un lejam ūdeni kas ir nostājies virs ikriem pirmajā katlā tāpat maisot kā iepriekš. Nevajag pieļaut atdalīto ikru vēlreizēju skalošanu. Šo procesu atkārto vismaz 4 reizes (atkarībā no ikru gatavības pakāpes), kamēr visi ikri ir atdalījušies un tukšās plēvītes palikušas caurdurī. Savieno abu katlu saturu un nolej tukšajā katlā pēc iespējas vairāk ūdens. Atlikušie ikri ir tīri, bez plēves un kopā ar ūdens atlikumu pēc konsistences līdzīgi šķidrai putrai.
2. Sagatavo rapu – koncentrētu sāls (vēlams jūras) šķīdumu. Ņem skalojamo ūdeni pēc apjoma tik cik ir ikri un izšķīdina sāli. Šķaidīšanu pārtrauc, kad uzpeld svaiga kartupeļa gabaliņš, kas ielikts ūdenī pirms sāls šķīdināšanas. Rapu pārlej citā traukā, lai nogulsnes nenokļūtu ikros. Traukā ar ikriem maisot lej rapu. Maisīšanu turpina atkarībā no paredzamā lietošanas ilguma: 5 min. = nedēļa; 10 min. = 2 nedēļas; 15 min.= vairāk kā 3 nedēļas. Ikri uzbriedīs un absorbēs vajadzīgo daudzumu sāls.
3. Uz tīra caurdura uzklāj marli. Ar enerģisku kustību ielej ikru/rapas maisījumu. Marles stūrus saņem kopā un izveidoto maisiņu pakarina. Pēc ~20 min. liekais rapas daudzums atsulosies un pazudīs raksturīgā smaka. Ikrus liek stikla burkā, vai uz maizes – tie ir gatavi.
4. Šogad Ālandos izmēģināju. I-D-E-Ā-L-I-!!!
Uz augšu