Sākums > Receptes > Uzkodas

Kūpinātas zivis

2008. gada 21. jūlijs
Foto: Ēriks Auziņš
Pagatavošana
90 min
1. Noķeram zivis, ar asu nazi uzšķērdžam zivis sākot no žaunu vākiem gar muguras skrimsli gareniski līdz astei,izķidājam un labāk zivis nemazgāt, bet notīrīt ar papīra dvieli vai lina lupatiņu, galvu nenogriezt un zvīņas netīrīt!!!
2. zivis apkaisa ar sāli, sagrietiem ķiplociņiem un dilēm(var kaisīt sāli pēc kūpināšanas, tad zivis jāsaliek kastē, jāapsedz un jāļauj ievilkties kādu laiku)
3. kūpinātavu iekurina ar palielu daudzumu malkas, lai rastos stabilas ogles, salauž alkšņu zariņus ar lapām,ar lapotajiem zariņiem izklāj kūpinātavas restes, lai zivis nepieliptu pie restēm, zivis atver un ar zvīņu pusi liek uz lapām
4. kūpinātavu kurina uz oglēm liekot svaigus alkšņu zarus ar lapām, kūpina apmēram no 1- 1,5 stundām(atkarībā no zivs lieluma)
5. kūpināšanas gaitā seko lai zivis neaizvērtos
6. pēc kūpināšanas zivīm atļauj atpūsties kādas 10- 15 min., pēc tam pasniedz ar vēsu alu!!! (arī bērni metīsies zivīm virsū kā traki!!!)
7. Viens no kūpinātavas veidiem: zemē gareniski ierakta nedegoša caurule ap 3- 5 m, vienā caurules galā kurina sārtu, bet uz otra uzlikta kaste ar atveramu vāku un iebūvētām restēm vai metāla sietu(restes var veidot vairākos stāvos), kūpināšanas gaitā vākam jābūt ciet!
Uz augšu