Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Grieķu nacionālie saldumi2- medus un apelsīnu cepumi ar valriekstiem (melomakarona)

2008. gada 5. februāris
Foto: Diana Petropula
Pagatavošana
40 min
1. sāk ar eļļu, ko sakuļa ar cukuru līdz tas izkusis
2. apelsīnu sulas glāzē ieber sodu, kas sāk uzreiz putot - tādeļ jātur virs bļodas ar eļļu un cukuru
3. piejauc citas sastāvdaļas, t.i. rīvēto miziņu un kanēli un miltus, mīca mīklu, kas ir piepiekami mīksta, bet nav pārāk cieta - ja tā šķiet, var drusku piejaukt eļļu.
4. cepumus tradicionāli veido, savelot plaukstā bumbiņu un tad garenisku stienīti, ko saplacina par ovālas formas pirksta biezuma cepumu, kam uz virspuses ar dakšiņu viegli ievelk svītras, lai vēlāk turētos klāt valrieksti.
5. cep 200 grādos līdz brūni un gatavi.
6. pa to laiku var sajaukt sastāvdaļas sīrupam un uzlikt uz lēnas uguns, maisot, lai izkustu cukurs un medus. Pēc tam pavāra kādas 10-15 minūtas uz ļoti mazas uguns, lai ievilktos konjaks.
7. gatavos cepumus iemērc vēl karstā sirupā un pārber ar valriekstiem, pēc tam kārtojot uz liela šķīvja.Ja vēlas , var atstāj sīrupā ap 1-2 minūtes vai ilgāk, bet tad būs daudz saldāki, jo sasūksies. es velku ārā tiklīdz no visām pusēm ir izmircis un nopilinu nost lieko sīpupu;)
8. Ziemassvētkos es ar bērniem no šīs mīklas gatavoju arī piparkūkas, t.i. veltnējām un spiedām formiņas pēc sirds patikas. Un neliekam sīrupā, tāpat baigi garšīgas!!
9. Un kad gatavi, arī glazūru no putota olbaltuma un pūdercukura var likt virsū.
Uz augšu