Sākums > Receptes > Deserti

Pavisam hačapuri

2007. gada 28. septembris
Foto: simors
Pagatavošana
180 min
1. Hačapuri ir viena no galvenajām gruzīnu virtuves sastāvdaļām. Lai pagatavotu labu hačapuri, būtu jārespektē tradīcija. Kaut gan arī Gruzijā hačapuri atšķiras no reģiona uz reģiona - gan pēc formas, gan pēc pildījuma sastāva - tā gatavošanas pamatprincipus, viesojoties Gruzijā, ir izdevies izzināt.
2. Vispirms jāpagatavo mīkla, un te nu diskusiju nav - tā ir jogurta mīkla. Tiesa, jāņem vērā, ka Gruzijas piena produkti atšķiras no tiem, kas pieejami pie mums, un turienes lauku jogurts mūsu izpratnē varētu būt kaut kas starp jogurtu uz rūgušpienu. Līdz ar to varam praktizēt mīklas pagatavošanā izmantot jogurtu vai jogurtu un rūgušpienu, piemēram proporcijā 50:50. Principā var izmantot arī tikai rūgušpienu, taču mana pieredze rāda, ka tādā gadījumā mīkla zaudē mazliet savas specifikas - īpašās slāņainības.
3. Tātad, jogurtam (vai jogurta un rūgušpiena maisījumam) pievieno olas dzeltenumu, cukuru un sāli, kārtīgi izmaisa. Pievienojam miltus, sodu (vai pavisam mazliet rauga), rūpīgi un ilstoši izmīca. Atstāj uzbriešanai vismaz vienu stundu.
4. Kamēr mīkla gatavojas, sagatavo pildījumu. te var rasties problēmas - īstajam gruzīnu hačapuri būtu jāizmanto aitas piena sulguni siers, taču tam, ko par sulguni dēvē Latvijas tirgos un veikalo, ar sulguni nav ne vismazākā sakara.Mans ieteikums - labāk izmantot to, ko Latvijas tirgos un veikalos dēvē par brinzu (kam gan ar brinzu nav nekāda sakara), kaut kādā proporcijā ar mājas sieru, Mālpils sieru vai kādu citu bet noteikti - mīksto sieru!
5. Tātad, ņemam sieru, un patiesībā to vajadzētu kopā ar olām un sāli samīcīt rokām. Ar Latvijā pieejamiem sieriem šai ziņā var rasties problēmas, tālab varam ņemt talkā blenderi, sablenderējot masu no sieriem, olām un sāls.
6. Tad - uz koka dēlīša izrullē sagatavoto hačapuri mīklu. Turklāt - jo plānāk mīklu izrullēsim, jo gardāks būs hačapuri. Tālāk pastāv divas iespējas, kā formēt maizi. Viena - no mīklas iezgriežam apļus - viens aplis, pildījums pa vidu, otrs aplis virsū. Otra iespēja - veidojam mīklas kvadrātu, pildījums pa vidu, uzlocam četras malas, lai veidojas jauns kvadrāts.
7. Tālāk vienkārši - augstā temperatūrā cepeškrāsnī cepam, kamēr hačapuri virspuse smuki apbrūnē. Parasti tam vajadzīgas kādas 10 - 15 minūtes. Labu apetīti! :)
Uz augšu