Saldskābi štovēti skābie kāposti ar pusžāvēto desu

4 1

Sastāvdaļas

  • 2 kg. skābu kāpostu
  • 4 gab. burkāni
  • 3 gab. sīpoli
  • 600 gr. pusžāvētās desas
  • 3 ēd.kar. cukura
  • 3 ēd.kar. miltu "Hercogs" "Hercogs"
  • 3 ēd.kar. augu eļļas
  • Šķipsniņa sāls
  • Koka karote maisīšanai

Pagatavošana

60 min.
  1. Laika taupīšanas nolūkā lietderīgi gatavot šo ēdienu 2 piegājienos:iepriekšējā vakarā,pirms iekārtoties dīvānā pie TV,nolej no skābiem kāpostiem sulu,kurā tie atrodas un vēl pašus kāpostus izžmiedz sausus,līdzīgi kā to dara mazgājot veļu(tad kāposti sanāk garšīgi saldskābi nevis nenormāli skābi,tā ka ne visi vispār var ieēst,pie viena labs attīrošs skrubis rokām);
  2. No sulas pilnīgi atbrīvotos kāpostus tajā pašā mirklī liek katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tikai līdz kāpostu līmenim,ūdenim nav jābūt pāri kāpostiem;
  3. Katlu liek uz nelielas uguns(ne sāli ne kādas citas garšvielas vēl neliek) un sautē kāpostus līdz mirklim, kamēr neuzmācas miegs(apmēram 2-3 stundas).Tikai nekādā gadījumā natstājiet ieslēgtu plīti un neaizmiedziet,pirms katls nav noņemts!!!:)))
  4. No rīta var mierīgi iet savās gaitās pat neieliekot katlu ledusskapī,lai stāv līdz gatavošanas mirklim;
  5. Kādas 2 stundas pirms mirkļa, kad kāpostus vajag pasniegt galdā,katlu atkal uzliek uz nelielas uguns un sautē 1 stundu tāpat kā iepriekšējā vakarā;
  6. Sagriež sīpolus kvadrātiņos,burkānus sarīvē uz rupjās rīves.Sakarsē pannu,uzlej mazliet eļļas un sacep no sākuma sīpolus,pēc tam turpat pieliek klāt burkānus un pakarsē vēl mazliet kopā ar burkāniem.Pārber katlā,kur sautējas kāposti;
  7. Tad izņem no ledusskapja vai noņem no vadža pieliekamajā īsteni latvisko pusžāvētās desas luņķi(apmēram tā uz 500-700 gramiem,labāk ņemt tādu sausāku,kur nav, vai ir mazāk balto treknumu),sagriež to apmēram 4-5 cm garos posmos un ieber katlā pie kāpostiem, sīpoliem un burkāniem.To visu sautē vēl kādas 20 minūtes;
  8. Tad ņem tīru,sausu pannu(vislabāk čuguna),liek uz uguns,kad panna uzkarsusi,uzber 3 ēd.karotes miltus.Nepārtraukti maisot,viegli sabrūnina(tikai līdz mirklim,kamēr milti sāk palikt viegli dzelteni,ja brūnināsiet riktīgi līdz tumši brūnumam,tad saskaroties ar šķidrumu,tie paliks melni un kāposti būs nesmukā tumši brūnā krāsā).Miltus tāpat sausus izkrata kāpostos.Kāpostus samaisa,lai miltu kunkuļi nebūtu redzami,bet dara to uzmanīgi vairāk cilājot,nevajag maisīt miksera ātrumā:)));
  9. Tajā pašā pannā,neko nemazgājot,jo milti bija sausi,liek 3 ēdamkarotes cukura un, tieši tāpat kā miltus,nepārtraukti maisot brūnina,līdz tas tikko sāk kust un paliek nedaudz dzeltenīgs,atkal brūnināt līdz šķidrai karameles konsistencei nevajag,risks sabojāt pannu.Tāpat kā miltus, pievieno kāpostiem un iecilā ,kamēr cukurs izkūst;
  10. Vēl pasautē kadas 10 minūtes un izslēdz katlu.Atstāj to uz 10 minūtēm ievilkties.Tad var pasniegt galdā.Lai gardi smeķē!!!
  11. Tieši šī mana štovētu kāpostu gatavošanas veida priekšrocības:Tiem ir pievilcīga zeltaini brūngana krāsa,tie ir irdeni,nav savārīti putrā,nav pārlieku taukaini un skābi.Optimizēts variants,lai varētu ēst arī cilvēki piemēram ar kuņģa problēmām.
  12. LAI IZDODAS!!!

Komentāri

Karīna Ozoliņa 2009. gada 1. decembris 17:49
Man prieks, ka jums garšoja, man arī ššššššaussssmīīīīgi garšo :-) Šo recepti atceros no bērnības, tādus kāpostus taisīja manas tantes (un tagad arī taisa) - īstas kurzemnieces. Un arī kādos 12 gados, kad sāku mājās patstāvīgi gatavot, slavenajā Ņinas Masiļūnes pavārgrāmatā "Ikdienai un svētku galdam" (īsts dārgums) noskatīju līdzīgu recepti, kur gan bija vajadzīga cūkgaļa. Bet laika gaitā no šīm divām, ja tā var teikt "tautas" un "klasiskās teorijas" receptēm izkristalizējās mana pašas recepte. Es kāpostus izžmiedzu, jo man negaršo ļoti skābi un nelieku treknas gaļas, jo man negaršo un manam organismam nepatīk trekni ēdieni :-)

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni