Suši (vienkārši un tik pat labi)

4 1

Sastāvdaļas

  • Rīsu daudzums atkarīgs, cik daudz grib suši ( no 100g rīsu sanāks 2 rullīši). Var pirkt speciālos suši rīsus (dārgi), es izmantoju LV ražotos visparastākos rīsus (lēti)
  • 1.5 ūdens proporcionāli 1,5x vairāk kā rīsu
  • Pildījumam mazliet sālīts lasis, avokado, svaigs gurķis, krabju nūjiņas
  • Aļģu lapas un rīsu etiķis (nopērkami lielveikalos)

Pagatavošana

30 min.
  1. rīsus vispirms zem krāna noskalo, kamēr ūdens vairs nav duļķains.
  2. liek katliņā, aplej ar nepieciešamo ūdens daudzumu un liek vārīties, vāks virsū, lēna uguns.
  3. apm. pēc 15 min ūdens būs novārījies, tad katliņu apsedz ar dvieli, uzliek vāku un atstāj vēl uz 10 min.
  4. tad rīsus pārliek bļodiņā un pievieno pāris ēdamkarotes rīsu etiķi, samaisa.
  5. lai rīsi būtu lipīgākii, tos arī vēlams strauji atdzesēt.
  6. tad uz melnās aļģes lapas liek rīsus (rokas var mērcēt ūdenī, kuram nedaudz rīsu etiķis klāt, lai nelīp)
  7. kaut kur pa vidu liek lasi vai krabju nūjiņas ar gurķi vai avokado, un saritina rullītī.
  8. var sagriezt un ēst uzreiz, bet labāk to rullīti ietīt pārtikas plēvē un un kādu laiku atstāt ledusskapī, tad tur viss sasūcas un ir aromātiskāk.
  9. It kā viss ļoti vienkārši un bez visādiem smalkumiem, bet sanāk ļoti garšīgi, it sevišķi, ja pieņemamāka ir mūsu platuma grādu garša. Pie pasniegšanas nelieku ne marinēto ingveru, ne to zaļo smāķi (gaumes lieta, bet, manuprāt, garšu tikai bojā), man pietiek, ja suši gabaliņu pamērcē sojas mērcē (tas aizstāj sāls trūkumu).
  10. Lai veicas! :)

Komentāri

Voldis 2010. gada 28. oktobris 09:30
Recepte kopā ar komentāriem suši pagatavošanas procesu padara vienkāršu un saprotamu, paldies. Sanāca garšīgs paēdiens, arī viesi apmierināti un ko gan vairāk vajag?
Ilze 2009. gada 7. decembris 16:04
Par suši rīsu vārīšanu!

Ļoti svarīgi ir apaļgraudu rīsus pirms vārīšanas noskalot zem auksta ūdens vairākas reizes, ideāli vēl pēc tam 30 min. tos paturēt ūdenī.
Ūdeni vārīšanai pieveino apmērma 1:1,1 Taču te arī ir nianses - jo jaunāka raža, jo lielāks mitruma daudzums rīsa garudos, sekojoši arī mazāk jāpievieno ūdens. 'Taču uz veikalā nopērkamajiem iepakojumiem nebūs norā'dits, kādas ražas rīsi tie ir tāpēc labāk izmantot proporciju 1: 1.1 - 1.5

Rīsu etiķi pievienojiet tad, kad rīsi ir nedaudz atdzisuši. Ja pieliesiet rīsu etiķi karsteim rīsiem, sabojāsiet rīsu graudu struktūru.
Svarīgi etiķi iecilāt ar lāpstiņu rīsos, nevis maisīt kā putru!
Ilze 2009. gada 7. decembris 15:56
Par rīsiem!

Nav tādu parasto rīsu!!! Ir ļoti daudz dažādu rīsu sķīrņu un veidu (Basmati rīsi (gargraudu) - izmanto Indiešu virtuvē, Jasmīn rīsi (gargraudu) - izmanto Taizemiešu virtuvē, utt).
Kas attiecas uz suši rīsiem - tie ir apaļgraudu rīsi, kuros ir vairāk cietes nekā gargraudu rīsos. Apaļgraudu rīsi novārīti ir lipīgi, tāpēc arī piemēroti suši pagatavošanai. Tāpāt apaļgraudu rīsi lieliski piemēroti rīsu pudiņu pagatavošanai, jo ir lipīgi.
Labas kvalitāte Basmati rīsi novārīti ir irdeni un tādiem viņiem arī ir jābūt. Aplami tos būtu lietot suši pagatavošanai.

Par izcelsmes valsti.
Latvijā tikpat kā nav iespējams iegādāties Japānā augušus apaļgraudu rīsus, jo Japānā tie maksā ļoti dārgi, un, ja tos transportētu uz Latviju, veikalos cena būtu astronomiska. Taču apaļgarudu rīsus audzē arī Itālijā un Kalifornijā (ASV), tieši no turienes tad arī nāk āpaļgraudu rīsi, kas nopērkami Latvijas veikalos.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji. Spied šeit, lai autorizētos.

Uzkodas

Jaunākās receptes