Kad un kam vislabāk pievienot sāli?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Pieredzējis kulinārs zina, ka sāls jāizmanto ar mēru. Pareizai sāls lietošanai ir dažas svarīgas nianses, tās zinot un pielietojot praksē, iespējams sasniegt jaunas kulināras virsotnes!

Prasme pareizi pievienot sāli dažādiem produktiem ir māksla, kura ir jāapgūst un jāizkopj. Daudzas saimnieces par to pat neiedomājas un sāli ēdienam pievieno automātiski, pat nepiedomājot. Patiesībā, ēdiena garšu ļoti ietekmē laiks, kurā pievieno sāli - sākumā, gatavošanas procesā vai pašās beigās. 

Foto: Receptes.lv

Atklāsim dažus pareizus sāls lietošanas nosacījumus. Zinot un ievērojot šīs nianses, viegli sasniegsi jaunus gatavošanas apvāršņus.

  1. Ja gribi bagātīgu un aromātisku gaļas buljonu, sāli pievieno ūdenim jau pašā sākumā. Tas mīkstinās gaļas šķiedras un visas aromātiskās sulas no gaļas sajauksies ar ūdeni, veidojot baudāmu buljonu.
  2. Ja gatavo varītu gaļu, piemēram, mēli vai liellopa gaļas gabalu, gaļu liec vārošā ūdenī un sāli pievieno īsi pirms vārīšanas procesa beigām. Ja pievienosi sāli neīstajā laikā, gaļa būs sīksta.
  3. Dārzeņu un zivju buljoniem sāli pievieno uzreiz pēc varīšanas.
  4. Salātos sāli pievieno pirms pielej eļļu, Ja pirmo pievienosi eļļu, tā apņems katru salātu lapu un dārzeņi un neļaus sālim veikt savu uzdevumu un būs neiespējami sabalansēt garšas. Tā vietā saņemsi katru garšu atsevišķi, nevis kopīgu buķeti.
  5. Vārot makaronus, sāli pievieno pirms verdošā ūdenī liec makaronus, pretējā gadījumā tie salips pat tad, ja tos kārtīgi pēc vārīšanas noskalosi karstā ūdenī. 
  6. Pelmeņus, klimpas un vareņikus sāla vārīšanas sākumā.
  7. Vārot kartupeļus, sāli pievieno tiklīdz sāk vārīties ūdens.
  8. Ceptiem kartupeļiem sāli pieber brīdī, kad tie noņemti no uguns. Ja sāli pievienosi ātrāk, tie neizdosies kraukšķīgi, jo kartupeļi sāks izdalīt sulu un paliks mīksti un juks ārā.
  9. Lēcas un pupiņas sāli tuvāk vārīšanas beigām, citādāk tās paliks cietas.
  10. Cepot gaļu, sāli pievieno tikai tad, kad ir izveidojusies jau brūna kārtiņa, kas pasargā gaļu no šķidruma izdalīšanās sāls ietekmē.
  11. Zivi apsāla 10 - 15 minūtes pirms cepšanas, ļauj tam kārtīgi iesūkties, tad zivs neizjuks gatavošanas procesā.
  12. Vienmēr pievieno šķipsniņu sāls mīklām - arī saldajām. Tas nepieciešams, lai sabalansētu garšas.
  13. Ja esi pārsālījis zupu, 5 - 7 minūtes pirms vārīšanās beigām, iepeldini zupā marles maisiņu, kurā iebērti rīsi, tie lieko sāli uzsūks sevī. 

Avots: Kitchenmag.ru

Foto: Depositphotos.com / Pexels.com
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu