10 ieteikumi un receptes īpaši gardiem augļu salātiem

10 ieteikumi un receptes īpaši gardiem augļu salātiem

Var šķist, ka tur jau nekas īpašs nav, sagriez augļus un ieliec bļodā, bet daži vienkārši triki var garlaicīgus augļu salātus pārvērst par ko vilinošu acīm un tīkamu garšas kārpiņām. Sākot ar augļu izvēli vienādā gatavībā, līdz to apslacīšanai ar citronu sulu. Šie 10 triki palīdzēs tev pagatavot labākus augļu salātus visa gada garumā.

1. Iegādājies sezonālos augļus
Garša un tekstūra sezonālajiem augļiem vienmēr būs labāka. Esi kādreiz iegādājies mellenes vai apelsīnus, kad nav šo augļu sezona? Jā, to var izdarīt, taču garša noteikti nebūs pati labākā, tāpēc labāk izvairīties no augļiem un ogām, kuri tajā laikā nav aktuāli. Labāk izvēlies to, kas tev ir pieejams valstī vai arī izvēlies augļus tad, kad zini, ka konkrētajā valstī, no kurienes tie tiek importēti, ir sezona. 

Bagātīgie augļu salāti

2. Izvēlies augļus ar vienādu gatavības pakāpi
Augļu salāti kļūst mazāk apetelīgi, ja daži kumosi ir saldi un mīksti, bet citi nepatīkami skābi un cieti. Izvairies no neatbilstības izvēloties augļus vienādā gatavības stadijā. Teksturāli būs gardāk, ja visi augļu gabali būs mīksti un nogatavojušies ar vieglu kraukšķīti katram kumosam. Taču uzmanies no pārgataviem augļiem, tie ātri var sākt bojāties un sabojās visus salātus. Sajaucot gatavus augļus, bet ne tādus, kas ir pārak mīksti, salāti izskatīsies svaigāki un būs baudāmi ilgāku laika periodu.

3. Sajauc dažādas krāsas un tekstūras
Pievērs uzmanību augļiem un ogām ar košām krāsām, piemēram, zaļu, sarkanu, oranžu, violetu, dzeltenu, lai iezīmētu un kotrastētu katru augli, kas izmantots salātiem. Papildus daudzveidīgām krāsām, padomā arī par dažādu tekstūru apvienošanu. Daži augļi un ogas ir ar sēkliņām, citi - izteikti kaukšķīgi. Daži ir īpaši sulīgi, bet citi, savukārt, ar šķiedrainu miziņu. Sajauc to visu kopā, lai garša būtu īpaši saistoša.

Augļu salāti ar jogurtu un medu

4. Atbrīvojies no kātiņiem, kauliņiem, miziņām un lapiņām
Tādām ogām kā, piemēram, ķirši un zemenes, izņem kauliņus, noņem kātiņus un kauslapiņas. Citiem augļiem, ja nepieciešams, noņem mizu. Augļu salāti izskatās, tīrāki un patīkamāki, ja katrs gabals ir atbilstoši sagatavots. Ja tu nevari atbrīvoties, piemēram, no visiem kauliņiem vai sēklām, pabrīdini viesus, ka salātos iespējams kaut kas ciets, kas nav ar aci tūlītēji saskatāms. Nav nekā briesmīgākā kā negaidīti uzkost ko cietu, vai negaršīgu, piemēram, ķiršu kauliņu dēļ cietuma un vīnogu sēkliņas dēļ rūgtās garšas. 

5. Griez vienāda izmēra šķēlēs vai gabaliņos
Viena no pirmajām lietām, kuru māca kulinārijas skolās ir glīta gabalu griešana. Tas nav tikai vizuāli pievilcīgi, bet arī atvieglo ēšanu. Vienalga cik lielu šķēli vai gabaliņu gribi, izvēlies tādu izmēru, lai vari visus augļus sagriezt maksimāli vienādi.

Zemeņu - kivi deserts

6. Izmanto augļus vienādās proporcijās
Nevienam nepatiks karote pilna ar viena veida augli. Labos augļu salātos ir vienādas daļas no katra augļa un ogu veida, tad neviens no viesiem nejutīsies tā, ka viņiem pasniegts viena veida augļa pārpalikums no bļodas apakšas.

7. Pievieno citronu vai laimu
Palielini garšu buķeti salātos izmantojot svaigu citrona mizu un sulu no citrona vai laima. Citrusaugļu sula novērš augļu apbrūnēšanu un  tai ir "sāls efektu",  kas atver un pastiprina augļu garšas. Vēl izteiktakai garšai, uzrīvē miziņu katrai porcijai atsevišķi.

Raibie augļu salāti

8. Zaļumi nav tikai garnēšanai
Piparmētra bieži vien tiek izmantota salātu garnēšanai un uzlikta tikai pašā ēdiena virspusē. Bet zaļumi, jo īpaši piparmēta, patiesībā piešķir salātiem atsvaidzinošu garšu - īapši labi saskanēs ar meloni, arbūzu, ogām un citrusaugļiem.

9. Ne pārāk gatavus augļus apkaisi ar cukuru
Reiz pa reizei saņemam tomēr ne pārāk gatavus augļus un ogas, kuri ir vēl pacieti un skābeni - tātad ne paŗāk gatavi. Mīkstini un saldini ogas ar cukuru. Cukura graudiņi izkusīs un iesūksies augļos dažu minūšu laikā, tāpēc nav jāsatraucas, ka salātos būs nepatīkami kraukšķi.

Zemeņu deserts ar putukrējumu

10. Pievieno putukrējumu vai jogurtu
Īpaši ogām un cietākas tekstūras augļiem, mazliet putukrējums vai jogurts piešķir papildinošu, krēmīgu struktūru, kas noteikti uzlabos garšu.

Avots: Popsugar.com

Foto: Depositphotos.com

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes