Kā pagatavot garšīgu šašliku - padomi no gaļas iegādes līdz cepšanai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Dienas kļuvušas garākas, saule silda ar vasarīgiem, siltiem stariem, tuvojas brīvdienas un laiks atkal doties dabā un uzgrilēt gardu šašliku! Var šķists, ka tas taču ir tik viegli pagatavot maigu, sulīgu gaļu, tomēr tas ne vienmēr izdodas. Visiem taču gribas iepriecināt sevi un tuvākos ar gardu, uz oglēm grilētu gaļu. Patiesībā, bez liekas filosofēšanas, neko nesarežģījot un sekojot vienkāršiem padomiem, var pagatavot brīnišķīgi gardu šašliku.

Ideāla gaļa šašlikam

Gaļas izvēlei jāpieiet nopietni un atbildīgi. Nav vērts paķert pirmo gabalu, kuru ieraugi un domāt, ka jebkura gaļa, gatavota uz oglēm izdosies tik garda kā plānots. Ideālākā gaļa šašlikam būs jauna teļa, cūkas vai jēra gaļa. Nav vērts aizrauties ar vistas gaļas marinēšanu šašlikam. 

Svarīgi, noteikti nevajag izmantot saldētu gaļu. 

Cūkgaļas šašliks citronu marinādē

Foto: Receptes.lv

Rūpīga uzmanība jāpievērš gaļas ārējām īpašībām. Kā zināms, jo gaišāks gaļas gabals, jo no jaunāka dzīvnieka tas iegūts. Lai pagatavotu labu liellopa gaļas šašliku, piemērots būs gabals ar nelieliem tauku slāņiem pa vidu, tā saucamais rostbifs. Cūkgaļas šašlikam piemērotākā būs fileja, kakla daļas gabals, krūtiņa ar kaulu vai šķiņķis - absolūti liesam un netreknam šašlikam. No jēra gaļas piemērotāks būs sķiņķisi, krūtiņas vidusdaļa ar kaulu. Vērtīgākā ir jēra liemeņa daļa - mīkstā gaļa no krūtiņas priekšējā daļas (ar ribiņām), šašliks izdosies nevainojams.

Visgrūtāk ir pagatavot labu teļa gaļas šašliku. Ja šajā jomā esi iesācējs, sākumā gatavo izmantojot vistu, cūkgaļu vai jēru, tad šašliks tiešām nebūs sauss un sīksts.

Marināde

Der atcerēties, ka cepta gaļa, bez marinādes nav šašliks! Marinēšanas laiks, protams, ir atkarīgs no izvēlētā marinādes veida un produktu daudzuma, tomēr labāk iemarinēt gaļu vakarā priekš nākošās dienas, nevis tajā dienā, kad ir plāns jau doties pie dabas. Ja ir piemeklējis laika trūkums un ir atlikušas vien 2-3 stundas, lai sagatavotu gaļu, ātrākais marinādes veids būs izmantojot etiķi. 

Lai nenomāktu bagātīgo, dabīgo jaunas gaļas garšu, nevajadzētu aizrauties ar marinādes sastāvdaļu daudzumu. Reizem pietiek pievienot tikai sāli, piparus un sīpolus. Ja ir aizdomas, ka gaļa būs sīksta, to izmērcē ūdenī, pievienojot nedaudz konjaku.

Aicīša sulīgais cūkgaļas šašliks

Foto: Receptes.lv

Cepšanas process

Nekādā gadījumā gaļu nedrīkst cept tiešā liesmā. Gatavojot šašliku pēc senākām metodēm, ogles jāiegūst no malkas, bet jāizvēlas pareizā - bērza, ozola vai augļu kokiem. Protams, var izmantot gatavās kokogles, tādā veidā atvieglojot un paātrinot procesu. Lai nesabojātu ēdienu ar ķīmisku aromātu, neiesaka izmantot degvielu, petroleju un līdzīgus šķīdumus, lai aizdedzinātu malku vai ogles. Ja izvēle kritusi par labu malkai, sagaidi, kamēr tā pilnībā izdeg un ir izveidojušās ogles, tad vari ķerties klāt šašlika cepšanai. 

Cepšanas procesā rūpīgi jāseko līdzi, lai paaugstinoties temperatūrai, neparādās atklāta liesma un neapdedzina gaļu, ja tas nenotiek, šašliks izdosies gards un maigs.

Lai noteiktu šašlika gatavību, tas jāpadursta ar nazi, ja no gaļas izdalās neliels daudzums baltas krāsas šķidruma, gaļa ir gatava, tā jāņem nost no grila un jāķeras pie baudīšanas.

Ja visi noteikumi ievēroti, šašliks noteikti izdosies sulīgs, maigs un ar patīkamu garšu!

Vistas filejas šašliks ar sarkanajiem pipariem

Foto: Receptes.lv

Avots: Originalfood.ru

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu