Garšvielas un garšaugi - vai bez šiem aromātiskajiem, krāsainajiem un garšu papildinošajiem produktiem maz iedomājamas mūsu maltītes? Diez vai! Bet svarīgi ir zināt, kādas garšvielas un garšaugi ir īpaši piemēroti konkrētiem ēdieniem! Izglītojies un uzlabo savas kulinārās iemaņas!
Pirms gatavo, noskaidro vislabāko produktu un garšvielu saderību
Lai padarītu cūkgaļu garšīgu un aromātisku, pie gaļas nepieciešams pievienot melnos piparus, sasmalcinātu ķiploku, maltu koriandru, timiānu un sarkano čili piparu.
Vistas gaļas garšas bagātināšanai iesaka pievienot papriku, kurkumu, ingveru, koriandru un kariju. Nepatīkamu aromātu vistas gaļai iespējams noņemt ar ķiploku. Lai piešķirtu vistas gaļai piesātinātu toni, izmanto garšvielas, kas raksturīgas austrumu zemēm - kurkumu un paprikas pulveri.
Lai bagātinātu un uzlabotu jēra gaļas garšu, pievieno tai pētersīļus, dilles, rozmarīnu, lauru lapas, sarkanos un melnos piparus. Šīs garšvielas un garšaugi piešķirs patīkami pikantu garšu.
Pagatavotai zivij, lai uzlabotu garšu, pārslaki pāri nedaudz citronu sulas. Tāpat pie zivju un jūras velšu ēdieniem ''piestāv'' fenhelis, rozmarīns, dilles un baltie pipari.
Arī dārzeņu ēdieniem var, un pat vajag pievienot garšvielas un garšaugus, lai iegūtu izsmalcinātu garšu un aromātu. To īstenot palīdzēs ķiploks, lauru lapas, dilles, ingvers, baziliks, timiāns, bārbele. Šie garšaugi labi iederēsies arī sēņu ēdienos.
Kartupeļi daudzu valstu virtuvēs ir viens no galvenajiem produktiem un tiek izmantots daudzu ēdienu gatavošanā. Lai atraisītu šī dārzeņa garšu, ēdienā der pievienot baziliku, dilles, ķimenes un melnos piparus.
Maltas garšvielas jāizmanto mazos daudzumos, jo šādā formā tiem ir īpaši spēcīgs aromāts un garša. Garšvielas labāk pievienot pannā, kas ir ar uzkarsētām taukvielām, tadejādi labāk atbrīvosies visas garšu nianses.
Sālim piemīt īpaša ietekme, šī garšviela pastiprina citu piedevu garšu, tāpēc neaizraujies ar sāls pievienošanu ēdieniem, lai ar garšvielām nenomāktu paša ēdiena garšu.
Ēdienu vārīšanas procesā, garšvielas jāpievieno procesa beigās, lai to aromāts neiztvaikotu. Tieši tāpat, ja cep pannā vai gatavo krāsnī. Tāpat arī ar svaigajiem garšaugiem. Tie vienmēr jāpievieno gatavošanas beigās, lai garša būtu maksimāli spēcīga un izteikta. Karstuma ietekmē zaļumu aromāts izgaro un pazūd arī košā, piesātinātā krāsa.
Avots: Originalfood.ru