10 noteikumi, kas jāzina par virtuves nažiem! (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pexels.com/Depositphotos.com

Nazis ir viens no svarīgākajiem un arī bīstamākajiem virtuves rīkiem. Kop, uzglabā un rīkojies ar tiem pareizi! Ievēro dažus noteikumus, lai naži kalpotu ilgi un droši!

1. Ir nozīme tam, kāda materiāla griešanas dēli izmanto

Pareiza virtuves dēlīša izmantošana un nažu mazgāšana ar rokām ir svarīga! Vai nu tu to dari vai ne. Koka, bambusa un plastmasas dēlīši ir labāki asmenim. Cietāka materiāla - stikla, keramiskie, metāla un akmens dēlīši ātri sabojā nazi.

Foto: Pexels.com/Depositphotos.com

2. Ar asu nazi ir mazāka iespēja sagriezties

Iemesls, kāpēc ar asu nazi varbūtība sagriezties ir mazāka, - nepieciešams mazāks spēks, lai jebko sagrieztu. No asa naža nav jābaidās, toties trula gan, jo tev jāizmanto spēks, lai sagrieztu produktu, un nazis var no tā nošļukt, satraumējot rokas. Izvēlies atbilstošu darbarīku un izmanto to pareizi!

3. Apgūsti pareizu griešanas tehniku

Satverot produktu, saliec pirkstus un izmanto locītavas kā robežu, gar ko kustināt nazi. Uzmani arī īkšķus! 

4. Izvēlies savām rokām atbilstošu nazi

Nazis, kas der tavam draugam, var nederēt tev! Ideālā variantā iegādājies nazi, ja ir bijusi iespēja pirms tam izmēģināt to un saprast, kā tas iegulst tavā plaukstā.

Foto: Pexels.com/Depositphotos.com

5. Izmanto nazi tikai pārtikas produktu griešanai

Ir tāds noteikums: negriez ar nazi neko tādu, ko nebūtu gatavs kost ar saviem zobiem. 

6. Robainais nazis nav zāģis

Ar labu robaino nazi, atbilstoša produkta šķēli var nogriezt ar vienu kustību, nav nepieciešama "zāģēšana", bet svarīgi, lai nazis būtu atbilstoša garuma pret attiecīgo produktu.

Foto: Pexels.com/Depositphotos.com

7. Neliec netīrus nažus pilnā izlietnē

Asi naži + trauki, pilni ar ziepjainu ūdeni + rokas = negants pārsteigums. Nomazgā nažus tūlīt pēc lietošanas, noslauki tos un novieto atbilstošajā statīvā, atvilktnē vai uz magnētiskās lentes. 

8. Atceries - krītošam nazim ''nav roktura''

Neķer to! Ļauj tam nokrist, bet sargi kājas! Izvairies no gatavošanas ar basām kājām!

9. Izvairies no lielajiem nažu komplektiem

Labāk iegādājies dažus tiešām kvalitatīvus nažus nekā milzīgu komplektu ar viduvējiem nažiem. 

Foto: Pexels.com/Depositphotos.com

10. Drošība pirmajā vietā!

Lai droši varētu ar nazi darboties, zem virtuves dēlīša paklāj dvieli, lai tas neslīdētu. 

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu