Kā pagatavot nepārspējamu steiku?!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nepārspējama steika pagatavošana var būt grūts uzdevums pat ļoti pieredzējušam pavāram, tā kā nelieli gaļas gabali var kļūt cieti un sausi. Mēs rekomendējam izmantot smagu pannu vai grila pannu, nevis elektrisko grilu, jo tas dos jums vairāk iespēju regulēt temperatūru. Nogrieztās aizmugurējās daļas sastāv no dažiem muskuļiem. Tiem ir blīvāka tekstūra un sulīgākas un mīkstākas steiku filejas. Tiem arī ir marmora izskats un patīkams aromāts. Šiem steikiem ir jābūt 5 – 6 centimetrus bieziem, kā dēļ ir nepieciešams vairāk laika, lai tos pagatavotu, nekā parasti. Steiki, kas ir 2,5 centimetrus biezi, jāgatavo tik ilgi, cik norādīts raksta beigās.

Pirmais solis – sagatavot steikus.

Izņemiet steikus no ledusskapja 20minūtes pirms, lai tas paspēj uzsilt līdz istabas temperatūrai. Ja steiks ir bijis sasaldēts, atsaldējiet to visu nakti ledusskapī un nosusiniet to.

Otrais solis – uzsildiet pannu.

Sildiet pannu uz lielas uguns, tai ir jākļūst karstai, bet tā nedrīkst dūmot (ja panna būs pārāk karsta, tad steiks piedegs no ārpuses pirms būs gatavs iekšpusē un kļūs ciets). Ieziediet steiku ar eļļu, vai ielejiet nedaudz eļļas pannā un pievienojiet garšvielas pēc garšas (labāk izmantojiet kanola eļļu vai rapšu eļļu, bet derēs arī parastā olīveļļa). Neliela sprakšķēšana, kas sāksies pēc tam, kad uzliksiet steiku uz pannas, liks saprast, ka tā ir uzsildījusies līdz vajadzīgajai temperatūrai.

Steiks ar ķiploku un rozmarīnu

Foto: Depositphotos.com



Trešais solis – pagatavot pēc garšas.

Pusgatavam steikam: gatavojiet steikus uz pannas tā, lai tie nesaskartos 3-4 minūtes, pēc tam samaziniet uguni līdz pusei un gatavojiet vēl 2-3 minūtes. Lai pārbaudītu tā gatavību, uzmanīgi uzspiediet uz steika ar pirksta galu. Steikam ar asinīm ir jābūt mīkstam, labi izceptam un cietam, bet vidējam steikam, kā ir pieņemts, jābūt apmēram vidējam.

Ceturtais solis – ļaut steikam atpūsties.

Atstāt gaļu nedaudz atpūsties ir tikpat svarīgi kā pareizi to pagatavot, jo tikai tā viss gabals kļūs silts, mitrs un maigs. Noņemiet steikus no pannas, uzlieciet tos uz restēm, apsedziet ar foliju un atstājiet siltā vietā uz 10 minūtēm. Atcerieties, lai steiks labāk atpūšas nedaudz vairāk nekā mazāk, jo tas ļaus tam iegūt labāku aromātu un mīkstumu.

Sarkanvīna steiks ar zaļumu sviestu

Foto: Depositphotos.com


Piektais solis – pasniegt steikus.

Steikiem ir nepieciešami asi naži, lai tos varētu viegli sagriezt. Pasniedziet steikus uz karstiem šķīvjiem un baudiet.

Steiku pagatavošanas laiks.

Norādīts aptuvenais laiks, kas der steikam biezumā 2,5 centimetri. Steikiem, kas ir biezāki, ir nepieciešams ilgāks laiks un otrādāk.

Ar asinīm – 1 – 2 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 6 – 8 minūtes.
Medium rare – 2 – 2,5 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 5 minūtes.
Vidēji apcepts – 3 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 4 minūtes.
Labi izcepts steiks – 4,5 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 1 minūti.

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu