Reizi nedēļā ēd treknu zivi! Kāpēc? Veselīgi!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka treknas zivs lietošana uzturā veicina sirds veselību. Nesen zinātnieki ir atklājuši vēl kādu intriģējošu faktu : zivs pasargā jūsu locītavas no iekaisumiem. Ja reizi nedēļā uzturā lietosiet treknu zivi (piemēram, lasi) vai četras reizes nedēļā baudīsiet kādu liesāku zivi (piemēram, mencu ), jūsu risks saslimt ar reimatoīdo artrītu samazināsies divas reizes.

Pētījumi tika veikti Zviedrijā, Stokholmas Karolīnas institūtā. Šajā pētījumā piedalījās 32 000 sieviešu. Pirms pētījuma sievietēm bija jāaizpilda speciālas anketas, kurās īpaša uzmanība tika veltīta jautājumiem par diētu. Aptauja ietvēra sevī ilgu laika posmu, tā tika veikta laikā no 1980to gadu beigām līdz 1990to gadu beigām.

Krēmīgā zivju zupa

Foto: Depositphotos.com

Zivju labvēlīgajai ietekmei uz locītavu veselību tiek sniegta pilnīgi skaidra interpretācia. Zinātnieki uzskata, ka šo labvēlīgo ietekmi sniedz omega 3 taukskābes un vērtīgie tauki, kuru vislielākā koncentrācija ir tieši jūras zivīs. Šiem taukiem piemīt spēcīga pretiekaisuma iedarbība, mazinot pārmērīgu imūnsistēmas aktivitāti.

Reimatoīdā artrīta gadījumos šī lieliskā īpašība ir pašā laikā. Lietas būtība ir tāda, ka šīs saslimšanas gadījumā locītavas bojājumi rodas tieši neadekvātu imūnsistēmas funkciju rezultātā. Pie tam, cilvēks cieš no sāpēm, bet locītava deformējas. Ar reimatoīdo artrītu daudz biežāk slimo sievietes. Vīriešus šī kaite piemeklē krietni vien retāk.

Cepts lasis ar baltvīnu

Foto: Depositphotos.com

Kopumā zviedru zinātnieku iegūtie rezultāti ir daudzsološi, tomēr pastāv dažas nianses.
Pirmkārt, Zviedrijas un citu valstu demogrāfiskā situācija ir ļoti atšķirīga, tas var kļūt par iemeslu rezultātu nesakritībai.
Otrkārt, neskatoties uz to, ka smēķēšanas ietekme ( pats nozīmīgākais riska faktors ) tika ņemta vērā, tomēr ar matemātisku precizitāti to noteikt nav iespējams.
Treškārt, tika iegūti ļoti neviennozīmīgi rezultāti par bioloģiski aktīvām piedevām, kuru sastāvā ietilpst omega 3 (pie šīm piedevām pieder, mums visiem labi zināmā, zivs eļļa kapsulās). Zinātnieki to saista ar to, ka Zviedrijā šādas piedevas ir ļoti nepopulāras. Tādēļ ir grūti adekvāti noteikt piedevu saistību ar rematoīdā artrīta saslimšanas risku.

Tunča salāti "Mimoza"

Foto: Depositphotos.com

Taču, jebkurā gadījumā, visi eksperti ir vienoti viedoklī par to, ka zivīm noteikti ir jāierāda vieta mūsu uzturā. Tas protams nenozīmē, ka zivs ir jāēd katru dienu, taču vienu vai divas reizes nedēļā – obligāti.

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu