Iepazīsties – tauki! Kāpēc mums tie nepieciešami?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

“Būsim godīgi - izdzirdot vārdu tauki, asociācijas nav pozitīvas – slikts uzturs, liekais svars, aptaukošanās. Taču cik bieži mēs par taukvielām domājam, raugoties uz tām caur veselīguma un lietderības prizmu? Jāteic, ka visai reti,” atzīst gastroentroloģe Irita Roderte.

Gastroentroloģe Irita Roderte stāsta: 

  1. Tauki nodrošina hormonu un citu bioloģiski aktīvu vielu veidošanos organismā, kas nepieciešams sekmīgai vielmaiņai.

  2. Tauki ir enerģijas avots un veido enerģijas rezerves organismā.

  3. Tauki ir būvmateriāls muskuļu, iekšējo orgānu un nervu šūnu membrānām. Tiek nodrošināts šūnu veselums, kas ir viens no priekšnoteikumiem dzīvības procesu norisei.

  4. Taukiem ir termoregulācijas un amortizācijas (iekšējo orgānu, locītavu, ķermeņa virsmu) aizsargfunkcija.

Sēņu sviests

Foto: Depositphotos.com
  1. Tauku klātbūtne ēdienā veicina gremošanas sulu (kuņģa sulas, žults, lipāzes) izdalīšanos , kas palīdz sagremot apēsto pārtiku.

  2. Tauki piešķir ēdienam garšu, līdz ar to mazina izsalkumu un ir labāka un ilgāka sāta sajūta. Mazinās vēlme pēc saldumiem, ogļhidrātiem, uzkodām.

  3. Tauki ir būtiski labas imūnsistēmas nodrošināšanai (īpaši omega3 taukskābes; laurīnskābe atbalsta organismu, aizsargā pret vīrusu infekcijām; īso ķēžu taukskābes nepieciešamas , lai stiprinātu resnās zarnas gļotādu).

  4. Tauki labvēlīgi ietekmē nervu sistēmas funkcionēšanu. Veiksmīga smadzeņu darbība ir atkarīga no kvalitatīvu polinepiesātināto taukskābju esamības organismā. Tas var mazināt pat depresiju.

Vairāk par taukvielu nozīmi cilvēka organismā lasiet šeit http://taukvielas.lv/

Saistītie raksti:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu