Mellenes un zilenes. Noderīgi padomi un receptes

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja mellenes konservēšanai pērk tirgū vai veikalā, ieteicams izvēlēties tikai pilnīgi gatavas un nebojātas ogas; ja ogas novāktas puszaļas, tās vairs nenogatavojas.

  • Mellenes/zilenes vēlams mazgāt bļodā tikai tad, ja ļoti nepieciešams, jo ūdens ietekmē ogas zaudē garšu un aromātu. Labāk ogas iebērt caurdurī,  žigli noskalot zem nelielas ūdens strūklas un nosusināt.

Melleņu ievārījums

Foto: Depositphotos.com
  • Ogas vispirms noskalo un tikai tad atdala kātiņus, ja tādi vēl palikuši klāt.
  • Mellenes/zilenes ir piemērotas ievārījumu, sulu, sīrupu, kompotu, saldo un pikanto biezeņu gatavošanai. Tās var gan saldēt, gan žāvēt/kaltēt.
  • Jāņem vērā, ka melleņu/ziļeņu sula atstāj ļoti grūti izmazgājamus un iztīrāmus traipus. Arī gaiši trauki, kuros ilgāku laiku glabājušās saspaidītas ogas, kļūst pelēcīgi.

Melleņu džems ar kanēli

Foto: Depositphotos.com
  • Mellenes/zilenes konservos labi sader ar citām vasaras ogām, īpaši ar avenēm, upenēm, jāņogām un zemenēm. Tās mēdz konservēt arī kopā ar aprikozēm un persikiem.
  • Melleņu/zileņu ievārījumu un biezeņu garšu daudzveidīgāku padara garšaugi, piemēram, piparmētras, citronmelisa, timiāns un rozmarīns.

Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galējaapgāds "Zvaigzne ABC"

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu