Ak, šīs sārtās un brīnumgardās zemenes. Vai Tev ir gadījies, ka nopērc lielāku daudzumu ogu, bet nepaspēj visas notiesāt, jo tās sabojājas? Ievērojot dažus vienkāršus paņēmienus iespējams zemenes saglabāt ilgāk svaigas!
Vērtīgi padomi kā saglabāt zemenes ilgāk svaigas
1. Iegādājoties zemenes izvēli veic rūpīgi
Izvēlies tumšākās krāsas zemenes, taču pievērs uzmanību tam, lai to struktūra joprojām būtu stingra. Ja tumša zemene ir kļuvusi mīksta, pastāv liela iespēja, ka tā drīz vien sāks bojāties.
2. Nekavējoties izmet zemenes ar pelējumu
Pelējums ātri izplatās no vienas ogas uz citu un var ļoti īsā laikā iznīcināt lielu daudzumu zemeņu. Pārbaudi zemenes uzreiz pēc pirkšanas - ātrāk apēd vai arī izmet ogas, kuras ir ļoti tumšas un kļūst mīkstas, jo tās noteikti pirmās sabojāsies.
3. Zemenes mazgā tikai īsi pirms ēšanas, gatavošanas
Zemenes diez gan viegli uzsūc mitrumu, bet tas savukārt paātrina ogu bojāšanos. Ja esi nomazgājis lielāku daudzumu un šaubies vai tās tiks uzreiz apēstas - izmantojot papīra dvieli, nosusini lieko mitrumu.
Ogu mazgāšana ir ieteicama, lai atbrīvotos no dažādām ķīmiskām vielām un augsnes, kas var būt aplipusi ap ogām.
4. Ļoti netīras, pat taukainas ogas?
Lai zemenes labāk nomazgātu, tās var mazgāt vieglā etiķūdenī proporcijās 1:3. Tiesa gan, etiķūdens nesaglabās ogas ilgāk svaigas. Ņem vērā - izmanto etiķi vai nē- zemenes būs tīrākas, ja tās tiešām katru nomazgāzi nevis vienkārši paliksi zem tekoša ūdens.
5. Uzglabā ledusskapī
Ideālā temperatūra zemeņu uzglabāšanai ir 0–2ºC. Noteikti nevajadzētu tās uzglabāt slēgtos traukos.
Ja zemenes ir mitras, pirms novietošanas aukstumā tās jānosusina un arī ledusskapī liekot, starp ogām var ielikt papildus jaunas, sausas papīra dvieļa loksnes.