Kā nepārēsties saldumus?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ir brīži, kad tik ļoti gribas kaut ko saldu, ka vienā piegājienā var apēst veselu torti, pat aci nepamirkšķinot. Pēc tam, protams, iestājas nožēla par uzņemtajām liekajām kalorijām, taču tajā brīdī cīņa ar sevi šķiet bezcerīga. Šajā rakstā mēs pastāstīsim par galvenajām saldumu ,,lamatām,, un sniegsim padomus, kā no tām izvairīties.

Stress

Stress, slikts garastāvoklis vai vajadzība, lai kāds jūs pažēlo, var pastiprināt kāri pēc saldumiem, jo saldumi galvas smadzenēs paaugstina prieka hormona – serotonīna līmeni.

Ko darīt:

Ēdiet vairāk saliktos ogļhidrātus: pilngraudu maizi, pilngraudu putras, pākšaugus utt. Efekts būs tieši tāds pats un kaitīguma vietā jūs gūsiet labumu savai veselībai un arī viduklim. Ja jums steidzami ir nepieciešams ieraudzīt pasauli ,,rozā gaismā,, , ierobežojiet olbaltumvielas – tās bremzē serotonīna iedarbību. Ir vēl kāds variants. Nodarbiniet sevi ar lietām, kurām nav nekāda sakara ar ēdienu, jo arī tas veicina garastāvokļa uzlabošanos – dodieties pastaigā, veiciet fiziskus vingrinājumus, klausieties mūziku. Protams, ir jāmeklē un jānovērš stresa cēlonis, lai samazinātu kāri uz saldumiem un samazinātu pārēšanās risku.

Auzu pārslu putra

Foto: Depositphotos.com

Zems cukura līmenis asinīs

Zems cukura līmenis asinīs izraisa bada sajūtu un kāri uz saldumiem. Tāpēc jums ir jāēd produkti, kuri spēj ātri atrisināt šo problēmu.

Ko darīt:

Ieklausieties sevī, ieturiet maltītes savlaicīgi, nevis gaidiet brīdi, kad no bada jau ģībonis ir klāt, tas jums palīdzēs kontrolēt saldumu ēšanu. Ēdiet 4 – 5 reizes dienā, somā ņemiet līdzi nelielu pārtikas rezervi gadījumam, ja būsiet izsalkuši. Lai cukura līmenis asinīs būtu stabils ilgstoši, jums ir nepieciešami saliktie ogļhidrāti un olbaltumvielas.

Ēšana kompānijas pēc

Statistikas dati liecina, ka kompānijā mēs ēdam vairāk nekā vienatnē. Dodoties papļāpāt ar draudzenēm pie kafijas tases un izvēloties ēdienkartē piedāvātās kūciņas, atcerieties – ja pie galda ir četri un vairāk cilvēku, mēs, paši to neapjaušot, apēdam 2 – 3 reizes vairāk nekā mums gribās.

Ko darīt:

Ēdiet lēnām, ieklausieties sevī – vai jūs ēdat tāpēc, ka jums gribās ēst, vai jūs ēdat tāpēc, ka ēd jūsu sarunu biedrs? Ja jums ir grūti sevi kontrolēt, tad jau iepriekš padomājiet, kādi alternatīvie produkti varētu aizstāt kūciņas. Nav nepieciešams kategoriski atteikties no saldumiem vispār, tas tikai situāciju pasliktinās.

Bezgrēka Snickers

Foto: Depositphotos.com

Nogurums pēc fiziskas slodzes

Ja jūs aktīvi nodarbojieties ar fitnesu, tad pēc treniņa jums var rasties kāre pēc saldumiem. Fiziskā slodze iztērē glikogēna rezerves aknās, tāpēc organisms pieprasa resursu papildināšanu.

Ko darīt:

Jums regulāri ir nepieciešams uzņemt saliktos ogļhidrātus, piemēram, pilngraudu produktus, augļus un dārzeņus. Centieties izvairieties no diētām, kurās ir zems ogļhidrātu līmenis.

Saldie augļu salāti

Foto: Depositphotos.com

Cukurs kā narkotika

Cukura lietošana lielās devās, var novest pie sava veida cukura atkarības, kad jūs jūtat, ka nekādi nevarat iztikt bez saldumiem un to nomierinošās iedarbības. Protams, ka cukuru nekādā ziņā nevar salīdzināt ar narkotikām vai alkoholu, kuri var radīt spēcīgu fizisko atkarību. Cukura gadījumā runa drīzāk ir par psiholoģisko atkarību. Atcerieties, ka pārmērīga cukura lietošana nespēj gandarīt galvas smadzeņu centrus, kuri ir atbildīgi par labsajūtu.

Ko darīt:

Sastādiet plānu pakāpeniskai cukura lietošanas samazināšanai. Ieviesiet apēstās pārtikas dienasgrāmatu, sekojiet tam, cik daudz saldumu jūs apēdat dienas laikā. Padomājiet, kā jūs variet samazināt cukura patēriņu, ar ko varat to aizstāt. Vienkāršāk ir sākt ar gāzēto dzērienu un citu saldo dzērienu patēriņa samazināšanu. Jūsu mērķis ir panākt ieturētu un līdzsvarotu attieksmi pret cukuru un citiem saldumiem.

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu