Piens – veselībai un labsajūtai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

 Ja runājam par vērtīgākajiem produktiem veselības veicināšanai un uzturēšanai, viens no pirmajiem noteikti jānosauc piens.

 Lietots uzturā regulāri, piens nodrošina veselīgu diētu un pietiekamu uzturvielu saņemšanu. Tāpat piens ir neaizvietojams kā dabiskais kalcija avots, tajā ir vitamīni, minerālvielas un augstas kvalitātes proteīni. Piens satur arī tādas vērtīgas uzturvielas kā fosforu, jodu, vitamīnus B12 , B6 un B2, tiamīnu, niacīnu, folijskābi, cinku, kāliju un magnēziju. Organisms šīs uzturvielas izmanto pareizas vielmaiņas, nervu sistēmas funkciju uzturēšanai, enerģijas iegūšanai, kā arī zobu un kaulu noturības pilnveidošanai.

Pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu uzņemt ap 1000 - 1200 miligramiem kalcija – lai to nodrošinātu, dienā pietiek izdzert ap 800 mililitriem (apmēram 3 glāzes) piena, apēst divas līdz trīs siera sķēles, vai citus piena produktus (piemēram, jogurtu). Svarīgākais – atcerēties par pienu savā uzturā regulāri – tas palīdzēs uzņemt pietiekami daudz kalcija, lai nodrošinātu kaulu veselību un spēku, un būs neaizstājama uzturvielu alternatīva.

Taču ko darīt, ja organisms slikti pārstrādā piena produktus un cieš no tā dēvētās laktozes nepanesamības? Mūsu reģiona iedzīvotāju gēnu izpētes analīze rāda, ka problēmas pārstrādāt laktozi, iespējams, ir 15-30% Latvijas iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka organisms nespēj pārstādāt piena produktos atrodamo laktozi un tas var radīt diskomforta sajūtu - vēdera uzpūšanos, pastiprinātu gāzu izdali, vēdergraizes un pat caureju.

Šādā gadījumā būtu ieteicams nevis atteikties no piena produktu lietošanas uzturā, bet gan izvēlēties tādus piena izstrādājumus kā, piemēram, Valio Zero Lactose, kuru sastāvā laktozes nav. Tā ir iespēja uzņemt visas vērtīgās uzturvielas, kas rodamas tikai pienā, nenodarot kaitējumu organisma labsajūtai.

Jāatceras, ka piens un tajā atrodamais kalcijs ir īpaši svarīgs kaulu veselības nodrošināšanā. Ja piens un piena produkti uzturā tiek lietoti nepietiekami, kaulos samazinās minerālvielu daudzums, un nenovēršami pieaug dažādu kaulu slimību, arī osteoporozes, risks. Somu dietologu pētījumi rāda, ka sievietēm, kuras līdz 25 gadu vecumam regulāri izdzēra vismaz vienu piena glāzi dienā, kaulu veselība bija krietni labāka, nekā tām, kuras pienu uzturā lietoja mazāk nekā vienu reizi nedēļā.

Vēl ļoti būtiski atcerēties par piena produktiem uzturā, ievērojot dažādas diētas. Vairākos pētījumos noskaidrots, ka svara zaudēšana palielina kaulu sairšanas risku, tāpēc ievērojot dažādas diētas svara samazināšanas nolūkā, svarīgi ik dienas atcerēties par ieteicamajām trīs piena glāzēm.

 

Eksperta komentārs

 

Lolita Neimane, diētas ārste:

Daudzi cilvēki laktozes nepanesamības dēļ ir pilnībā atteikušies no piena izmantošanas savā ēdienkartē, lai gan viņiem piens garšo un praktiski arī visiem ir zināmas piena daudzās labās īpašības.

Domāju, ka piens bez laktozes ir lielisks risinājums, lai papildināt uzturu ar šo tik vērtīgo produktu cilvēkiem, kuri nevis negrib, bet nevar dzert pienu tieši dēļ nepatīkamajām sajūtām, kuras izsauc fermenta laktāzes trūkums, kas arī ir iemesls kāpēc piens netiek pārstrādāts normālā veidā. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu