Fileju vai stilbiņu, kefīru vai jogurtu, kuskusu vai bulguru - kuru izvēlēties?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Reizēm nav jāatsakās no salda, trekna vai sāļa ēdiena, lai padarītu savu maltīti veselīgāku. Dažreiz pietiek ar to, ka zini atšķirību savstarpēji līdzīgiem produktiem. Gudra pieeja uzturam nozīmē produktu daudzveidošanu maltītēs. Noskaidrosim, ar ko atškiras 5 pāru produkti savā starpā un kuru labāk izvēlēties.

Šos produktu pārus var saukt par dvīņiem, jo arī tie, lai arī cik līdzīgi varētu būt, nedaudz tomēr atšķiras. Visi sarakstā iekļautie produkti pieder pie veselīgajiem un/vai noderīgajiem, tāpēc izvēle tiek vēl vairāk sarežģīta.

Kuru produktu izvēlēties?

Vistas fileja vai stilbiņi

Daudzi dietologi teiks, ka tieši fileja ir viegli sagremojama un diētiska. Savukārt, kulināri piebildīs, ka ar šo maigo fileju iespējams radīt daudz vairāk recepšu nekā ar stilbiņiem. Tomēr - stilbiņi satur vairāk kolagēna. Pateicoties tam, stilbiņi gan marinēti, gan mērcē, gan vienkārši pagatavoti izdodas gandrīz vienmēr. Turklāt, vistu stilbiņi satur vairāk sarkanā olbaltuma, kas ir bagāts ar dzelzi un vairāk taukskābēm. 

Ja jūsu mērķis ir akīvi tievēt vai ieturēt vienkāršu diētu, izvēlies liesās vistas filejas. Ja tevi interesē matu, ādas un nagu veselība, iesakām uzturā iekļaut vistas stilbiņus.

Vistu stilbiņi ar ķiplokiem

Foto: Depositphotos.com

Gaišās vai tumšās vīnogas

Vīnogas ir grūti nosaukt par veselīgu produktu, jo, kā zināms, tās satur rekordlielu cukura daudzumu. Tomēr, neskaitot šo cukura jautājumu, tājās ir arī labas vielas un vairāk to ir tieši tumšajās vīnogās. 

Sarkanās, zilās purpura krāsas vīnogas satur antocianīnu - retu un vērtīgu antioksidantu, kas pagarina jaunību. Tas palīdz cīnīties ar onkoloģiskām saslimšanām, sirds un nervu sistēmas kaitēm. 

Īpašie vistas filejas salāti ar vīnogām

Foto: Depositphotos.com

Brokoļi vai ziedkāposti

Protams, ka brokoļi! Šis ir vieglākais salīdzinājums, jo brokoļi satur daudz vairāk vitamīnu: tajā ir gandrīz 50 reizes vairāk vitamīna A, sešas reizes vairāk vitamīna K un divas reizes vairāk vitamīna C. Bet savs labums ir arī ziedkāpostiem - tajā ir mazāk kaloriju, delikātāka garša un tas labāk absorbē smakas. 

Olā apcepti brokoļi

Foto: Depositphotos.com

Kefīrs vai jogurts

Grūta izvēle. Daudzas no mūsdienu ekstremālajām diētām neiztiek bez barojošā, vienkāršā un diētiskā kefīra. Galvenais atcerēties, ka kefīrs tiek iegūts fermentācijas procesā - kefīra raudzēšanas process ir sarežģītājs un, jo "vecāks" kefīrs, jo asāka garša, vairāk gāzu un etilspirta tajā. Automātiski tas nav ieteicams grūtniecēm, bērniem. Jogurts ir mazāk "agresīvs", protams, tad, ja tas ir dabīgs.

Avokado - jogurta kokteilis

Foto: Depositphotos.com

Kuskus vai bulgurs

Vērtīgie graudu izstrādājumi, kurus pēc to īpašībām atšķir vien retais.  Abi gatavoti no kviešiem, abi noderīgi ķermenim. Tomēr kuskusu samaļ un tam ir vairāk saskares ar miltiem, taču bulguru sasmalcina un tvaicē. Tādejādi bulgurā ir 4 reizes vairāk šķiedrvielu un uzturvielu, taču tas nav iemesls pilnībā aizmirst par kuskusu. Iesaka rīsus aizstāt ar šiem abiem produktiem, lai iegūtu vairāk olbaltumvielu, folijskābes un kālija. 

Kuskus ar dārzeņiem

Foto: Depositphotos.com

Avots: Sovkusom.ru

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu