Kā sierā rodas caurumi?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes / Pexels.com

Mani tas pārsteidz, bet vēl pavisam nesen zinātnieki strīdējās un nevarēja nonākt pie vienota slēdziena - kāda iemesla dēļ Šveices sierā izveidojas milzīgie caurumi (tos pareizi sauc par actiņām). Tās veidojas siera nogatavināšanas procesā 20-tajā diennaktī. Tāpēc, jo lielāki caurumi - jo garāks nogatavināšanas process. Amerikā ir pat likums, kurš nosaka caurumu izmēru - ķirša lielumā. Tikai ar tāda izmēra caurumiem esot kvalitatīvs siers!

Par caurumu iemeslu tika izvirzītas visdažādākās versijas, taču neviena no tām pēc rūpīgākas izpētes neapstiprinājās. Jau vairāk kā simts gadus pētnieki no dažādām valstīm lauzīja galvas par šo jautājumu. Un, nu šķiet, ka beidzot mēs uzzināsim no kurienes sierā rodās noslēpumainie caurumi.

Foto: publicitātes / Pexels.com

1917. gadā amerikāņu zinātnieks Viljams Klarks paziņoja, ka caurumi Šveices sierā rodās pateicoties baktērijām, kuras savas dzīves cikla laikā ražo ogļskābo gāzi, kas siera iekšienē izveido caurumus. Šī teorija ātri iemantoja popularitāti un līdz pat mūsdienām uzskatīja, ka tā arī ir. Taču patiesībā viss izrādījās pavisam savādāk, nekā uzskatīja Viljams Klarks. Amerikāņu pētnieka teoriju apšaubīja tajā brīdī kad izpētīija pēdējo 15 gadu laikā saražotos sierus. Tad arī konstatēja - šo gadu laikā caurumu skaits strauji krītas un siera izmērs samazinās. Kā tu domā, kāds ir iemesls šādām visu iemīļotā siera izmaiņām?

Atbilde izrādījās absolūti pārsteidzoša. Govju tradicionālās slaukšanas laikā spainī nokļūst mikroskopiskas salmu daļiņas, kuras siera ražošanas procesā izraisa dobumu veidošanos sierā. Siera ražotāji aizvien biežāk atsakās no senajām tradīcijām un pāriet uz automatizētām ražošanas sistēmām. Pateicoties tam pienā nenonāk svešķermeņi, kā rezultātā siers arī zaudē tradicionālos caurumus.

Avots: Pipars.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu