Arvien vairak cilvēku aizdomājas par to kā izslēgt gaļas produktus no savas ēdienkartes vai vismaz samazināt tās patēriņu ikdienā. Ja esi viens no tiem, ir svarīgi apzināties, kas ir tie produkti, kas varētu aizvietot gaļu.
Ar ko aizvietot gaļu: 4 alternatīvas
Strīdi par to, vai vajadzētu pavisam atteikties no gaļas produktiem, nekad nerims. Katras teorijas piekritējiem ir savi neapstrīdamie plusi, bet arī izteikti trūkumi. Protams, augu izcelsmes pārtikas produkti nav tik bagāti ar proteīnu, Tomēr, tiem, kas labprāt ēd gaļu, uzņem vairāk olbaltumvielas kā ķermenim ir nepieciešams. Lūk, 4 produkti ar augstu proteīna saturu, kas var kļūt par lielisku gaļas alternatīvu.
Ziedkāposti
Daudziem fakts, ka kāposti varētu pilnībā aizvietot gaļu, liksies apšaubāms. Taču izrādās, ka ziedkāpostu sastāvs ir bagāts ar olbaltumvielām un vērtīgām aminoskābēm. Pareizi pagatavots, ziedkāposts maltīti var padarīt neaizmirstamu.
Ne velti Āzijas virtuvē vistu aizvieto ar ziedkāpostu. No tiem gatavo vistas sparniņus, steikus, pievieno zupās un liek uz picām. Tātad - ziedkāpostu var pievienot ēdienus kā gaļas aizvietotāju un pievienojot pareizās garšvielas un izmantojot atbilstošus pagatavošanas procesus, ziedkāposts garšos lieliski.
Tofu
Šis siers pagatavots izmantojot sojas pupiņas, un visā pasaulē ir ļoti iecienīts, populārs produkts, kas pazīstams ar lielisku garšu un vērtīgām īpašībām. Tas sevī ietver teksturētu sojas olbaltumvielu, tāpēc ļoti labi var aizstāt mājputnu gaļu. Turklāt, pateicoties savai stukrūtai, tofu siers lieliski papildinās zivju ēdienus. Bet ja izmalsi to gaļas mašīnā, iegūsi veģetāro malto masu, lai gatavotu veģetārās kotletes, frikadeles un pelmeņus. Ja siers pagatavots pareizi un kārtīgi papildināts ar garšvielām, tad tas var viegli tikt galā ar cūkgaļas un liellopa gaļas aizstāšanas lomu.
Baklažāni
Tieši tik pat labi ar gaļas aizvietošanu uzturā tiek galā arī baklažani. Šim dārzenim piemīt majestātiska tekstūra, patīka un gana neitrāla garša, un ļoti bagatīgs, mikroelementiem pilns sastāvs. Baklažāns ir ļoti daudzveidīgs, jo izmantojams kā pamatēdienu gatavošanā, tā gatavojot salātus un arī desertus.
Daudzi pavāri no baklažāniem gatavo tefteļus, kotletes, pilda ar citiem dārzeņiem, cep sacepumos un sautē gardās mērcēs.
Zaļie zirnīši
Tikai daži no mums nojauš, ka bez vitamīniem, zaļie zirnīši satur lielu daudzumu olbaltumvielu. Lai arī to daudzums nav tik liels kā gaļā, tie var tik izmantoti pilnvērtīgai gaļas aizstāšanai. 100 gramos zaļo zirnīšu ir 5 grami augstvērtīgu augu olbaltumvielu.
Svaigus zaļos zirnīšus var izmantot gandrīz jebkurā ēdienā: vārīt zupas, gatavot vieglus vai arī siltus, sātīgus salātus. Ne mazāk gardas sanāk arī zirņu pastētes. Taču aukstākā laikā vari gatavot sātīgākus ēdienus, piemēram, vārīt biezeņus, cept kotletes vai gatavot sautējumus.
Avots: Kitchenmag.ru