3 izplatīti mīti par taukvielām

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Jau vairākus gadus novērotā „fit” mode, ir izraisījusi tendenci, ka aizvien pieaug to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri pievērš lielāku uzmanību ikdienas uzturam. Ar savu nostāju rūpēties par sevi viņi labprāt dalās internetā. Dažāda veida portālos un komentāros – veselīga dzīvesveida piekritēji – dalās ar savām zināšanām un viedokļiem, kas attiecas uz zinātniskajiem pētījumiem vai uztura ieteikumiem. Viennozīmīgi Latvijas iedzīvotāju izpratne šajā jomā aug. Tomēr, vērojot diskusijas, kuras norit dažādos augstāk minētajos kanālos, var saskarties ar daudziem mītiem, kurus patērētāji izplata, neskatoties uz aktuālajām tendencēm un ekspertu rekomendācijām.

Daudzi tāda veida stereotipi attiecas arī uz tauku lietošanu uzturā. Tas norāda, cik daudz vēl ir darāms, Latvijas iedzīvotāju veselīga dzīvesveida izglītošanas jomā. Esam apkopojuši dažus, patērētāju vidū visbiežāk izplatītos, kļūdainus apgalvojumus par uzturu, kuri joprojām ir spēcīgi iesakņojušies musu sabiedrībā.

Mīts nr. 1: Rafinētās augu eļļas nav veselīgas, tām nav uzturvērtības

Rafinēšana ir process, kura laikā eļļa tiek attīrīta no uzturam kaitīgām vielām, kā arī vielām, kuras samazina dūmu slieksni. Šīs vielas var nonākt augu eļļās to audzēšanas un kaltēšanas procesā. Jāatceras, ka rafinēšanas process neietekmē taukskābju sastāvu, tai skaitā augstvērtīgās omega-3 taukskābes. Auksti spiestu eļļu gadījumā, attīrīšanas process nenotiek, tāpēc gala produkta kvalitāte ir atkarīga no izmantotās izvejvielas un ražošanas procesa. Auksti spiestas eļļas var saturēt dažāda veida piesārņojumus. Biotehnoloģiju un Agro-Pārtikas rūpniecības institūta zinātnieki, veica neatkarīgu rafinētās rapšu eļļas un auksti spiestās rapšu eļļas pētījumu, ar mērķi salīdzināt omega-3 taukskābju saturu. Rezultāti uzrādīja, ka omega-3 taukskābju saturs abu veidu eļļās ir līdzīgā daudzumā.

Mīts nr. 2: Margarīns ir inde

Kļūdaina ASV Pārtikas un Zāļu pārvaldes (eng. Food and Drug Administration, FDA) lēmuma interpretācija, izraisīja diskusiju un kritiku pret margarīna ražotājiem, kas saistīta ar it kā izskanējušo rīkojumu pilnībā atsaukt no pārdošanas šo produktu. Svarīgi ir zināt, ka nevienā valstī nav margarīna ražošanas un pārdošanas aizlieguma. FDA atsauca „GRAS” (Generally Recognized As Safe) statusu daļēji hidrogenētām eļļām, argumentējot, ka tās ir trans nepiesātināto taukskabju izomēru avots. Tātad, aizliegums attiecas uz daļējo hidrogenēšanas procesu, nevis uz konkrēto produktu. FDA lēmums tika pieņemts uz ASV tirgū pieejamo margarīnu analīžu un pētījumu bāzes. Latvijā margarīnu ražošanas tehnoloģija pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījusies. Margarīnu ražotāji, ņemot vērā uztura speciālistu ieteikumus, kas attiecas uz transtaukskābju izomēru ierobežošanu uzturā, brīvprātīgi ir veikuši savu produktu pārformēšanu. Tehnoloģijas izmaiņu rezultātā ražotāji atteicās no daļēji hidrogenēto tauku lietošanas margarīna ražošanas procesā, kuri ir trans izomēru avots.

Šobrīd lielākā daļa margarīnu tiek ražota esterifikācijas procesā, kura laikā nenotiek negatīvas izmaiņas tauku sastāvā.Pateicoties tam, lielākā daļa margarīnu, kuri pieejami Latvijas tirgū, praktiski nesatur trans taukus. ASV tirgū ražotāji būs spiesti veikt līdzīgu pārformēšanu, nevis tiks ieviests pilnīgs margarīna pārdošanas aizliegums.

Mīts nr. 3: Rapšu eļļas tiek ražota no ģenētiski modificēta rapša un satur bīstamo erukskābi

Vērts zināt, ka Eiropas Savienība (ES) ir lielākais rapša ražotājs pasaulē. Dominējošā rapša pozīcija attiecībā pret citiem audzētajiem eļļveidīgajiem augiem Eiropā, ir izteikta ES noteikumos, kas garantē šīs izejvielas kvalitāti, kas attiecas arī uz GMO jautājumu. ES likumdošana aizliedz ģenētiski modificēta rapša sējas materiāla audzēšanu, tā tirdzniecību un ievešanu ES teritorijā. Starp audzēšanai reģistrētajām rapša šķirnēm Eiropas Savienībā ir tikai konvencionālās šķirnes, kurām nav nekāda sakara ar GMO. Rapšu eļļai bez vispārējas pieejamības ir daudzi plusi: augsts linolskābes (omega-6) un linolēnskābes (omega-3) saturs, kā arī vislabvēlīgākā to proporcija (2:1), salīdzinājumā ar citiem augu taukiem.

Autors: Taukvielas.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu