Atklājam tradicionālos Vidzemes ēdienus: gatavo Daina no Cēsīm

Atklājam tradicionālos Vidzemes ēdienus: gatavo Daina no Cēsīm

Turpinām ceļojumu garšu pasaulē! Ik katrā ģimenē ir savi iecienītākie un gardākie ēdieni, kas gatavoti pēc mammas, tēta vai pat omītes receptes. Ne vairāk kā 5 lauru lapas, ne mazāk kā 2 tējkarotes sāls, precīzi 10 graudu piparu.. Kādam iespējams recepte tikai "uz sajūtam" gatavota. Bet tomēr ir ēdieni, kas kļuvuši par nemainīgu vērtību ģimenes lokā. Šajā rakstu sērijā publiskosim receptes no Ruckas mākslas rezidenču centra antropoloģiskā pētījuma "Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē", atklājot patiesus un aizrautīgus stāstus par cilvēkiem un viņu kaislību - gatavošanu.

Daina Zitmane

Strādājusi par medmāsu Cēsu Sanatorijas Meža skolā. Patīk rokdarbi, ieguvusi pat tautas daiļamatniecības meistara grādu. Dainas sirdslieta ir friolēšana, jeb franču mežģīņu mešana – tas priekš viņas esot ļoti nomierinošs process.

Daudzstāvu mājā, kurā Daina dzīvo tagad, viņa ir mājas vecākā. Savos 83 gados viņa ir sociāli aktīva. Patīk iet uz teātri. Agrāk zinājusi daudz dzejoļus no galvas, bijusi konferansjē, ar vīru Artūru (93) daudzas reizes bijuši par vedējiem. Pa “mājas restorānu” tā pa īstam darbojoties tikai kopš pensijas vecuma.

Ķiploku bumbas

No vecākiem Daina pārmantojusi dažādas receptes kā, piemēram, aukstās gaļas, putraimdesas, svētku kliņģerus, taču tos viņa gatavo lielās viesībās, ne ikdienā. Atceras lauku receptes no bērnības pirmskara laika. Kara laikā vairāk kā gadu pavadījusi bēgļu gaitās. Tie bijuši grūti laiki. Tagad pilsētā pēc lauku receptēm vairs neesot vajadzības gatavot, Daina rada pati savas – viņai patīk virtuvē improvizēt. Receptes viņa mēdz aizgūt viesībās un tad izdomā, kā tās uzlabot. Piemēram, citi rupjmaizes kārtojumā liekot tomātus ar visu mizu, bet Daina, tos nomizo, iemērcot verdošā ūdenī. Pārsvarā gatavo pēc izjūtas. Viņasprāt, neesot tādas receptes, kuru nedrīkstētu mainīt.

Daina stāsta, ka kara laika cilvēks neko neaizmetot prom, izmanto arī suhariņus, savukārt veļu labāk mazgāt esot vecā mēnesī... bet visiem lapiņu salātiem vajag likt klāt jāņogu sulu!

Vīram Artūram ēst Daina gatavo katru dienu – viņam otrreiz tas pats nekad neesot jāēd. Visticamāk, pateicoties Dainas gādībai, Artūram savā godājamajā vecumā ir ļoti laba veselība. Kungs ir dzīvespriecīgs, spēlē mutes ermoņikas, viņam ir motorlaivas un citu lielu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības. Strādājis par šoferi Cēsu Ceļa pārvaldē. Skaisti dziedājis koros. Kā Daina stāsta, tad tagad, pastaigājoties pa pilsētu, Artūrs “uzrauga”, kā notiek būvdarbi Cēsu ielās.

Rīvmaizē cepti kartupeļi

Dainai ir dārziņš 3 km no Cēsīm, pati brauc uz turieni ar auto. Viņa audzē cigoriņu kafiju, agrāk vārījusi arī pieneņu sakņu kafiju.

Par kūku: tā cēlusies no pavisam citas receptes, kuru gatavoja ar kefīru vai ar rūgušpienu, Daina pievienojusi ogas, biezpienu, saldo krējumu un sviestu. Neatceras, no kurienes receptes ir, sarakstījusi tās savā kladē. Kūkas gatavošanas process ietver lielu improvizāciju, vadoties no tā, kas virtuvē ir atrodams. Neskatoties uz saimnieces improvizāciju kūkas gatavošanā, Artūrs saka, ka kūka ir pazīstama – viņa visu laiku tādu taisot.

Želatīna kūka

Artūrs saka, ka rozīņu pīrādziņus Daina sen jau taisot un bieži. Daina saka, ka gan jau kopš pensijas vecuma. Daina biezpienu iemācījusies no citām receptēm likt mīklai klāt.

Rozīņu pīrādziņi

Rupjmaizes kārtojumu Daina ēda pie draugiem kādu gadu atpakaļ. Draudzenes Ināras mazmeita ieprecējusies Igaunijā un parādījusi šo recepti, bet tā bijusi ar ķieģelīti, kas Dainai ne pārāk paticis. Arī tomāti nebija mizoti. Recepti nav prasījusi, pati taisījusi pēc atmiņas, jo tur jau viss bijis skaidrs. Droši vien, ja Ināra nāktu ciemos un garšotu šo rupjmaizes kārtojumu, tas šķistu citādāks.

Rupjmaizes kārtojums

Foto: publicitātes

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes